Американските специални служби ще получат срок от един месец, за да обявят официално дали саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на саудитския дисидент и журналист Джамал Кашоги, съобщава "Гардиън".

Законът за военните разходи беше приет с голямо мнозинство в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) в сряда и се очаква да бъде одобрен от Сената (горната камара на Конгреса на САЩ) следващата седмица, преди да бъде подписан от президента Доналд Тръмп и да влезе в сила.

Заподозрените за Кашоги си правили "смразяващи" шеги преди убийството

Заподозрените за Кашоги си правили "смразяващи" шеги преди убийството

Нарекли го "жертвено животно" още преди убийството

В преговорите преди приемането на закона, раздели, предвиждащи убийците на Кашоги да бъдат обект на наказателни мерки, бяха премахнати от законопроекта по настояване на Белия дом, както и клаузите, които биха намалили подкрепата на САЩ за войната на Саудитска Арабия в Йемен.

Според "Ню Йорк таймс" зетят на Тръмп Джаред Къшнър е имал водеща роля в преговорите от името на Белия дом и е настоявал наказателните клаузи за Саудитска Арабия да бъдат премахнати.

Но окончателната версия на законопроекта запази език, който изисква от директора на националното разузнаване да представи официално решение в рамките на 30 дни кой е виновен за убийството и разчленяването на Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври миналата година.

Принц Салман пое отговорност за убийството на Кашоги

Принц Салман пое отговорност за убийството на Кашоги

Мохамед бин Салман е направил коментара в документален филм на PBS, който ще бъде излъчен следващата седмица

През април САЩ наложиха забрана за влизане на своя територия на 16 саудитци за ролята им в заговора за убийство, включително на един от най-близките помощници на престолонаследника - Сауд ал Кахтани. Тази седмица Държавният департамент добави бившия генерален консул на Саудитска Арабия в Истанбул Мохамед ал Отаиби.

По време на изслушване при закрити врата през декември 2018 г. директорът на ЦРУ Джина Хаспъл каза пред сенаторите, че ЦРУ е убедено, че убийството е било поръчано от престолонаследника.

Не съм нареждал убийството на Кашоги, защити се принц Салман

Не съм нареждал убийството на Кашоги, защити се принц Салман

"Това е ужасно престъпление", каза 34-годишният принц Мохамед в интервю за CBS News