Тайландските власти предупредиха, че  ще спрат електричеството и доставките на вода на антиправителствените демонстранти, които са окупирали основния финансов район на столицата Банкок. Това съобщава електронното издание на „Le monde".

Заплахата към протестиращите се случва след неуспешните опити на правителството да спре масовите демонстрации на опозицията.

Освен водата и електричество, ще бъдат блокирани и доставките на храна в зоната на протестите. Това означава, че засегнати от мерките ще бъдат и всички живеещи в близост до района на демонстрациите граждани, както и посолствата.

За ограниченията към т.нар. червени ризи потвърди и говорител на армията, цитиран от АФП.  Той посочи, че военните няма да използват силови методи, но рискът от ескалация на напрежението в Банкок е налице.

Това се засилва и от факта, че протестиращите са отказали предложения от правителството ултиматум да спрат с демонстрациите, за да бъдат отблокирани доставките на жизненонеобходими продукти и електричество.

Властите са предупредили и че ще блокират и всички автобуси и влакове в района, както и телефонните връзки.

„Le monde" не пропуска да отбележи, че сред протестиращите има голям брой жени и деца. Това е и причина властите да се обърнат с призив към живеещите в района на демонстрациите да го напуснат временно.  

Движението на червените ризи - Обединен фронт за демокрацията вече повече от две месеца организира масови демонстрации с искане за оставки.
Червените ризи са привърженици на сваления през 2006 година с военен преврат премиер Таксин Чинават. Те считат, че демокрацията в Тайланд не е възстановена в степента, в която е била в годините преди преврата.

В града са разположени близо 50 000 полицаи и военни.