По информация на "Фейсбук", руски агенти са създали 129 събития в социалната мрежа по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г., според свидетелските показания пред Конгреса, което хвърля повече светлина върху предполагаемата дезинформация на Русия, насочена към гласоподаватели, съобщава "Ройтерс".

В писмена декларация до американски депутати, публикувана в четвъртък и с дата 8 януари, "Фейсбук" заявява, че 338 300 различни акаунти са гледали събития и 62 500 са отбелязали, че ще присъстват. Компанията допълва, че няма данни за това, кое от събитията се е състояло.

Facebook ще разкрива на потребителите дали са жертва на руски тролове

Facebook ще разкрива на потребителите дали са жертва на руски тролове

Новият портал ще "разпознава" руската пропаганда в мрежата,.

Копия от страниците на събитията, показват, че поне някои от тях са били политически, съсредоточени върху разделящи теми, като например имиграцията. Русия отрича заключенията на разузнавателните служби на САЩ, че се опитва да се намеси в американската демокрация.

"Фейсбук" предоставя подробностите на Конгреса този месец в отговор на писмени въпроси от разузнавателния комитет на Сената на САЩ.

"Фейсбук" коментира, че са намира "припокриване" между онлайн маркетинга, извършен през 2016 г. от руските агенти и кампанията на президента Доналд Тръмп. Компанията допълва, че не е в състояние нито да обоснове, нито да оспори твърдения за тайно споразумение между двете страни.

Тръмп отрича всякакви тайни споразумения и описва разследванията като лов на вещици. "Фейсбук" счита, че около 126 милиона американци може да са видели руски политически съдържания за период от две години и че 16 милиона са били изложени на руска информация в Инстаграм.

"Феуйсук", "Туитър" и "Гугъл Алфабет" свидетелстват за злоупотреба с услугите им пред три парламентарни комисии през октомври и ноември.

126 млн. потребители в САЩ видели манипулативни руски публикации във "Фейсбук"

126 млн. потребители в САЩ видели манипулативни руски публикации във "Фейсбук"

Руснаците генерирали 80 хил. публикаци преди и след изборите в САЩ

Също в писмения си отговор на следващи въпроси "Фейсбук" коментира, че миналата година са премахнали базираната в Москва "Касперски", от своя списък с безплатни антивирусни предложения за потребители, които посещават сайта за социалната мрежа от компютър, който може да бъде заразен със зловреден код.

Вече не представя "Касперски" като препоръчителна антивирусна опция, но е "невъзможно да се определи колко потребители на "Фейсбук" са изтеглили софтуера". "Касперски" от своя страна многократно отрича обвиненията, че техничт софтуер дава възможности за руски шпионаж. Миналата година правителството на САЩ забрани използването на продуктите на "Касперски" във федерални компютърни мрежи.

„Всички да избием” – руски тролове във „Фейсбук” призовавали към насилие в САЩ

„Всички да избием” – руски тролове във „Фейсбук” призовавали към насилие в САЩ

СиЕнЕн съобщава за три групи във "Фейсбук" с руски тролове

В отделни писмени отговори "Гугъл" обяснява, че "Касперски" не е одобрен за използване в корпоративните им системи и не откриват никакви инсталираи техни продукти. "Туитър" също заявява, че не използва "Касперски".

Следващите седмици "Фесйбук" смята да предприеме "значителни стъпки", да уведоми потребителите за онлайн инструмент, пуснат миналия месец, позволяващ проверка дали потребител следва или харесва страници във "Фейсбук" или профили в "Инстаграм" свързани с "Агенция за изследване на Интернет", предполагаема Руска ферма за "тролове".