Профили на руски тролове във "Фейсбук" многократно са призовавали за насилие срещу различни социални и политически групи в САЩ, включително срещу полицаи, активисти на антирасисткото движение "Животът на чернокожите е от значение" (Black Lives Matter) и нелегални имигранти, съобщава СиЕнЕн.

По-рано от "Фейсбук" обявиха, че около 126 млн. американски потребители може да са видели съдържание, качено от руски тайни агенти през последните две години.

СиЕнЕн съобщава за три групи във "Фейсбук" с руски тролове, които вече са премахнати от мрежата. Те са били създадени от руската Агенция за интернет изследвания. Информацията показва, че Русия не само се е опитвала да се намеси в американската политика, но и е насърчавала идеологически противоположни групи да влизат в сблъсък.

Съобщенията са част от база данни, събрани от Джонатън Олбрайт, директор към център за цифрова журналистика в Колумбийския университет. Той е проследил и е анализирал руската пропаганда.

Например, "Да бъдеш патриот" е група, която редовно е хвалела кандидата Доналд Тръмп. През април 2016 г. тя публикувала съобщение, че активисти на "Животът на чернокожите е от значение", които не уважават флага на САЩ, трябва "незабавно да бъдат застреляни". Профилът е бил следван от 200 000 души преди да бъде затворен.

Друга свързана с Русия група описва полицейското насилие в съобщение седмици след изборите за президент през 2016 г. Тя призовавала: "Афроамериканците трябва да направят нещо. Око за око. Полицаите продължават да ни тормозят и убиват без последствия".

Групата "Подсигури границите" е свързана с най-подтикваща към насилие риторика. В съобщение от март 2017 г. тя предупреждава за заплахата от "опасни и незаконни нашественици".

"Единственият начин да се справим с тях е да избием всички", призовавала групата.

126 млн. потребители в САЩ видели манипулативни руски публикации във "Фейсбук"

126 млн. потребители в САЩ видели манипулативни руски публикации във "Фейсбук"

Руснаците генерирали 80 хил. публикаци преди и след изборите в САЩ

В друго съобщение пише: "Ако сте депортирани, това е само предупреждение към вас. Ако се върнете, ще бъдете застреляни и хвърлени в канавката...проблемът е разрешен".

А съобщение за бежанците гласи: "Държавният департамент трябва да бъде изгорен до основи и отломките да бъдат превърнати в прах".