Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски отговори на острата реакция на българското Министерство на външните работи, провокирана от срещата му с ОМО "Илинден" в Скопие, съобщи БНТ. Напомняме, българският Конституционен съд отказа регистрация на тази организация заради сепаратизъм.

Преди дни Пендаровски се срещна с представители на ОМО "Илинден" и на други организации, които претендират за наличие на т.н. "македонско малцинство" у нас.

Външно с остра реакция за срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден"

Външно с остра реакция за срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден"

От външно министерство приканват отговорните фактори в съседната ни държава

Срещата в Скопие първоначално беше насрочена за началото на януари, но беше отложена заради посещението на българския премиер Кирил Петков там.

След българската реакция Стево Пендаровски излезе с изявление, в което уверява, че нито едно негово действие до момента, нито в бъдеще ще бъде насочено срещу Договора за приятелство и добросъседство, който беше подписан през 2017 година между България и Северна Македония.

Той заявява, че всяка институция и в двете страни трябва да допринася за преодоляването на откритите въпроси и той лично работи за укрепването на диалога.

Българите в Северна Македония искат ясно определение на общата ни история

Българите в Северна Македония искат ясно определение на общата ни история

Интересите на ОМО "Илинден" в Страсбург се защитават от Тони Менкиноски