Объркан спор се заформи днес относно това дали папа Франциск е използвал думата "геноцид", за да опише ситуацията в Газа. Палестинците, които са се срещнали с него днес, настояха, че го е направил, а Ватиканът каза, че не го е направил, съобщава "Ройтерс".

Противоположните версии се появиха по време на следобедна пресконференция с 10 палестинци, които се срещнаха с папата тази сутрин в резиденцията му във Ватикана. Тази среща последва друга такава с израелски роднини на заложници в Газа.

"Когато споделихме историите на семействата, които са били убити (в Газа), той спомена 'Виждам геноцида'", каза Ширин Ауад Хилал, която преподава в Библейския колеж във Витлеем. "Беше много ясно, думата геноцид не идва от нас. Тя идва от Негово светейшество папа Франциск", настоя тя.

Но изявление, изпратено от говорителя на Ватикана Матео Бруни в отговор на въпрос на репортер, гласи обратното. "Не ми е известно той (папата) да е използвал такава дума. Той използва термини, които изрази по време на общата аудиенция и думи, които във всеки случай описват ужасната ситуация, която се изживява в Газа", се казва в изявлението на Бруни.

Други участници в палестинската пресконференция се съгласиха, че са чули папата да използва думата "геноцид". "Всички бяхме там. Чухме го и никой няма проблем със слуха", заяви Хилал. Участниците казаха, че папата е много информиран за ситуацията в Газа и липсата на вода, лекарства и стоки от първа необходимост.

Роднини на заложниците призоваха да не се говори за екзекуции на лидери на Хамас

Роднини на заложниците призоваха да не се говори за екзекуции на лидери на Хамас

Предложението за смъртни присъди се подкрепя от крайнодесните съюзници на премиера Бенямин Нетанаху

Израел постави Газа под обсада и безмилостни бомбардировки, откакто започна войната с "Хамас". Оттогава повече от 14 000 жители на Газа са били убити, около 40% от тях деца, според медицински служители в територията. ООН счита тези данни за надеждни.

Палестинците твърдят на своята пресконференция, че папата е осъдил действието на "Хамас" като терор, като повече от един цитира папата по време на срещата, че "терорът не трябва да оправдава терора".

По-рано в сряда, на общата си аудиенция, Франциск каза, че конфликтът е надхвърлил войната. "Това правят войните. Но тук отидохме отвъд войните. Това не е война. Това е тероризъм", посочи той. Той помоли за молитви и двете страни "да не вървят напред със страстите, които в крайна сметка убиват всички".

Посланикът на Израел във Ватикана Рафаел Шутц каза, че не иска да се позовава директно на казаното от папата, но добави: "Има проста разлика, едната страна убива, изнасилва и не се интересува от тези от своя страна. другата страна е ангажирана във война за самоотбрана." Шутц говори на пресконференция с израелски семейства, които са се срещнали с папата. Повечето казаха, че не са запознати с коментарите на папата, защото са се случили след срещата.

По време на общата аудиенция група палестинци в тълпата издигнаха снимки на тела, увити в бял плат, и плакат с надпис "Накба продължава". Накба е арабската дума за катастрофа и се отнася до разселването и лишаването от собственост на палестинците във войната от 1948 г., която заобикаля основаването на Израел.

Срещите и коментарите на папата дойдоха часове след като Израел и "Хамас" се споразумяха за прекратяване на огъня в Газа за най-малко четири дни. То ще позволи доставки на помощи, както и освобождаването на най-малко 50 заложници, заловени от екстремистите, в замяна на най-малко 150 палестински пленници, задържани в Израел.

Какво точно предвижда споразумението между Израел и Хамас за заложниците

Какво точно предвижда споразумението между Израел и Хамас за заложниците

То предвижда удължаване на прекратяването на огъня срещу освобождаване на заложници