Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) заяви днес, че раздаването на храна в южния град Рафах в Газа в момента е спряно поради липса на доставки и заради несигурността в региона. Това предават от Reuters.

В изявление в пост на социалната мрежа X агенцията съобщава, че само 7 от техните 24 здравни центъра работят. През последните 10 дни не са получавали никакви медицински консумативи поради "затваряния/прекъсвания" на пропускателните пунктове в Рафах и Керем Шалом към Газа.

Припомняме, Израел предприе нов натиск в централните части на Газа, като бомбардира градове в северната част на палестинския анклав. Министърът на отбраната Йоав Галант съобщи за намерения да разшири операциите си в Рафах, въпреки предупрежденията на САЩ за риска от масови загуби и жертви.

Едновременните израелски атаки срещу южния и северния край на управляваната от Хамас Газа този месец предизвикаха ново изселване на стотици хиляди хора от домовете им и рязко ограничиха потока на помощи.

Допълнително, днес стана ясно, че само пет камиона са стигнали до склада Световната продоволствена програма в Газа, след като други 11 са били разграбени по време на пътуването през района.

Преди дни заработи плаващия кей на САЩ, предназначен да увеличи количеството на помощите към Газа. Към момента повече от 569 тона хуманитарна помощ са били доставени чрез него.

Макар редица държави да възобновиха финансирането си за агенцията за палестинските бежанци, ООН предупреди, че транспортът на помощи може да спре заради настъпленията на израелските войски в Рафах, който е ключов коридор за хуманитарна помощ. На 10 май също централата на UNWRA в окупирания Източен Йерусалим беше затворена след поредица от атаки.

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в безизходица

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в безизходица

Поради операциите на Израел в Рафах