Организаторите на фестивал, чиято цел е да насърчи културния обмен между Косово и Сърбия, твърдят, че властите в Белград са се поддали на натиска на хулигански групи и са забранили тазгодишното събитие.

За това пише водещият британски вестник "Гардиън".

В изявление, публикувано в четвъртък следобед, белградската полиция посочва съображения за сигурност като причина за отмяната на събитието Mirëdita Dobar Dan (което означава "Добър ден" на албански и сръбски), което трябваше да започне вчера в сръбската столица.

Младежките групи от Сърбия и Косово, които организират фестивала, обаче обвиняват сръбското министерство на вътрешните работи, че не е успяло да ги защити от националистически хулигански групи, които са организирали пикети и са сплашвали участниците във фестивала.

"По време на нашето присъствие в района, където фестивалът трябваше да се проведе под полицейски надзор, хулиганите успяха да поставят катинар на задния вход, като на практика създадоха ситуация, в която хората са държани като заложници пред очите на служителите на МВР, които твърдят, че не могат да се намесят", се казва в изявлението на организаторите.

Дни преди началото на фестивала послания като "Махайте се!" и "Не сте добре дошли!" бяха изрисувани отвън на мястото, където трябваше да се проведе фестивалът, добавиха те.

Иницииран през 2014 г. с цел преодоляване на етническите разделения, засилени от войната между Косово и Сърбия през 1998-99 г., Mirëdita Dobar Dan трябваше да отбележи своята 10-та годишнина тази година.

ISW: Белград е новият център на пропагандата на Кремъл

ISW: Белград е новият център на пропагандата на Кремъл

Руските дронове са успели да пробият украинската система за електронна отбрана

Отмяната му идва на фона на признаци на засилващ се национализъм и репресии срещу либералните гласове в региона.

Миналия месец напрежението се засили от резолюцията на ООН за отбелязване на 11 юли като международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, Босна и Херцеговина, извършен през 1995 г., който сръбските лидери определят като безпрецедентно нападение срещу сръбския народ.

ЕС призова Белград и Прищина да ускорят нормализирането на отношенията си

ЕС призова Белград и Прищина да ускорят нормализирането на отношенията си

Този ход следва нарастващите опасения относно възможността за открит конфликт между Белград и Прищина

Белград не признава декларацията за независимост от 2008 г. на бившата си провинция Косово, която в по-голямата си част е етнически албанска.

"За съжаление забраната на фестивала беше твърде предвидима", заяви драматургът Йетон Незирай, чиято пиеса "Баща и баща" трябваше да открие събитието в четвъртък.

"През последните шест години сръбската политика положи много усилия, за да представи всяко културно сътрудничество между Косово и Сърбия като троянски кон, заклеймявайки го за вътрешни популистки цели", каза Незирай пред "Гардиън".

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

Лидерите на двете страни нямат решение как да намалят напрежението в районите със сръбско мнозинство

Кметът на Белград Александър Шапич заяви по-рано този месец, че е "категорично" против провеждането на фестивала в неговия град, като заяви, че организаторите му фалшифицират историята, отричайки че Косово е сръбско.

"Под прикритието на културни дейности те винаги директно поставят под въпрос културното и историческото наследство на Сърбия и нашия народ", каза той.

Сръбски политици разкритикуваха фестивала, който трябваше да се проведе от 27 до 29 юни, за това, че съвпада с Видовден - национален и религиозен празник на 28 юни, на който се почитат сръбските свети мъченици, паднали по време на битката при Косово през 1389 г.

В Сърбия обещават бунтове, ако Белград подобри връзките си с Косово

В Сърбия обещават бунтове, ако Белград подобри връзките си с Косово

Националисти се заканват на Вучич

В отговор на това организаторите на фестивала не предвиждат никакви публични прояви за този ден.