Известен руски канал за военни блогъри, награждаван от Кремъл, обяви, че е открил "медийно училище" на Балканите, което вероятно подкрепя усилията на Кремъл да разшири обхвата си в международното информационно пространство.

Каналът в Телеграм "Рибар" заяви на 25 април, че е открил "Медийно училище "Рибар" на Балканите" и че екип на "Рибар" е прекарал изминалата седмица в Сърбия и на територията на Република Сръбска (сръбското политическо образувание в Босна и Херцеговина).

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

"Рибар" твърди, че екипът му е обучавал студенти, журналисти, политици и учени как да създават и управляват канали в Telegram, да организират тези канали в мрежи, да разпространяват "правилно" съдържание и да се борят с "дезинформацията".

ISW: Путин чрез информационни операции се опитва да обезсърчи украинската съпротива

ISW: Путин чрез информационни операции се опитва да обезсърчи украинската съпротива

Руската офанзива за Бахмут е достигнала своята кулминация

"Рибар" твърди, че основателят Михаил Звинчук е изнасял лекции, приел е 10 "ярки и обещаващи" проекта и е постигнал споразумения за провеждане на редовни лични майсторски класове с авторите на неуточнени руски канали в Telegram.

Преди това "Рибар" е провел майсторски клас за значението на Telegram и други социални медии за ръководители на пресслужби и служители по комуникациите в руския държавен отбранителен конгломерат "Ростех" вероятно в опит да нормализира войната, без да включва Кремъл.

Публичното разширяване на дейността на "Рибар" до международни операции за влияние върху медиите е забележително, особено в момент, когато Кремъл се стреми да разшири влиянието си върху руското информационно пространство и да кооптира повече руски военни блогъри, както е направил с "Рибар".

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се срещна с президента на Република Сръбска Милорад Додик в Санкт Петербург на 23 април и обсъди засилването на междудържавното сътрудничество и ситуацията на Балканите и в Европа.

Патрушев: НАТО помага на Украйна да атакува Русия

Патрушев: НАТО помага на Украйна да атакува Русия

Според него Алиансът е страна в украинския конфликт

Руските сили разполагат с безпилотни летателни апарати, адаптирани да бъдат по-устойчиви на украинските възможности за електронна война (EW) в критични сектори на фронтовата линия, вероятно в опит да използват новите технологични възможности, за да се възползват от ограничения период преди пристигането на американската помощ за сигурност в Украйна.

На 15 април "Украинска правда" съобщи, че нейни източници от украинския генерален щаб са заявили, че броят на руските безпилотни самолети в "горещите" сектори на фронтовата линия се е "увеличил поне два пъти" през последните три месеца.

Източниците от украинския генерален щаб съобщават, че руските сили използват модернизирани безпилотни летателни апарати, които работят на честоти между 700 и 1000 MHz, които трудно се заглушават от украинските системи за радиоелектронна защита, тъй като украинските системи за радиоелектронна защита са предназначени основно за заглушаване на руски безпилотни летателни апарати, работещи на честоти около 900 MHz.

Американски служители са обезпокоени, че последният пакет от американска военна помощ за Украйна може да се окаже недостатъчен, за да може Украйна да си върне цялата територия.

Освен това американската военна помощ е само част от това, от което Украйна се нуждае в момента; но самата Украйна работи за справяне с други изисквания за водене на война - най-вече с предизвикателствата, свързани с човешките ресурси, и с разширяването на отбранителната си индустриална база (ОИБ).

На 25 април "Политико" съобщи, че трима американски служители смятат, че неотдавнашното предоставяне на американска помощ може да се окаже недостатъчно за Украйна да възстанови териториалната си цялост поради промените в ситуацията на бойното поле през последните няколко месеца.

Според съобщенията един от американските служители е заявил, че "непосредствената цел" на пакета от американски помощи е да се спрат украинските загуби и да се помогне на Украйна да "възстанови темпото" на бойното поле, след което целта ще бъде да се помогне на Украйна да възстанови територията си.

Защо Украйна внезапно губи дълго защитавани позиции?

Защо Украйна внезапно губи дълго защитавани позиции?

Нова загуба е възможна в село Очеретино

По-рано ISW оцени, че способността на Украйна да се защитава от руските настъпателни операции и евентуално да оспори инициативата на целия театър на военните действия в голяма степен зависи както от предоставянето на военна помощ от САЩ, така и от усилията на Украйна да възстанови и реконструира съществуващите и да създаде нови части.

Понастоящем американската военна помощ е на път за Украйна, а тя наскоро предприе стъпки за решаване на проблемите си с личния състав.

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Украйна също така драстично разширява своя отбранителен промишлен капацитет, за да развие способността си с течение на времето да задоволява военните си нужди със значително намалена чуждестранна военна помощ.

Руските настъпателни операции западно от Авдеевка имат за цел да се възползват от възможностите за тактически успехи, докато руската настъпателна операция за превземане на Часов Яр предлага на руските сили най-непосредствените перспективи за оперативно значим напредък.

Руските сили в района на Авдеевка остават на около 30 км от съобщената им оперативна цел Покровск и на около 17 км от сравнително големи села източно от Покровск.

Дори ако руските тактически успехи накарат украинските сили да се изтеглят на позиции по на запад, малко вероятно е сегашните руски успехи северозападно от Авдеевка да се превърнат в оперативно значим напредък в близко бъдеще.

Руският натиск върху Часов Яр е по-значителен. От март 2024 г. руските сили, които понастоящем се намират в източните покрайнини на Часов Яр, засилват усилията си за превземане на града.

Настъпателните усилия за превземане на Часов Яр предлагат на руските сили най-непосредствени перспективи за оперативно значим напредък, тъй като превземането на града вероятно ще позволи на руските сили да започнат последващи настъпателни операции срещу градове, които формират значителен украински отбранителен пояс в Донецка област.

Руските сили представляват реална заплаха за превземането на Часов Яр, въпреки че може да не са в състояние да го направят бързо.

Защо е важно село Очеретино за хода на войната в Украйна?

Защо е важно село Очеретино за хода на войната в Украйна?

Украйна ожесточено защитава населеното място