Руската служба на Би Би Си анализира защо село Очеретино е от стратегическа важност за военните действия в Донецка област.

Докато украинските медии и социалните мрежи се опитват да разберат кой е позволил безпрепятствения пробив на руските части в село Очеретино северозападно от Авдеевка, ситуацията на този участък от фронта продължава да се усложнява. Както каза Назар Волошин, представител на групата войски "Хортица", на 24 април руското командване е вкарало резервната 55-та моторизирана бригада в битката на линията Новобахмутовка-Очеретино.

Украинската страна също изтегля резерви - подразделенията на 47-ма механизирана бригада, които преди това държаха отбраната при Очеретино, се върнаха на позициите си, а 100-тна механизирана бригада получи заповед за контраатака.

Проблемът със загубата на Очеретино за украинските въоръжени сили е свързан преди всичко със заплахата от разпадането на цялата отбранителна линия в Покровско направление, създаването на която украинското командване беше принудено да започне след напускането на Авдеевка.

Предполагаше се, че в случай на по-нататъшно настъпление на руските войски в западна посока, те ще се натъкнат на нови отбранителни линии в района на Карловския резервоар и река Волча, които ще бъдат трудно форсирани.

В района на Очеретино обаче няма водни препятствия, освен това през селото минава пътят Т0511, който води директно до Покровск.

Именно този град ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов определи като посока на главния удар на руските войски през пролетта и лятото на тази година. Евентуален пробив на руските войски край Очеретино застрашава прикритието на частите на украинските въоръжени сили, отбраняващи се на юг, близо до село Бердичи.

Освен това от Очеретино има по-малко от 15 км до главния път, свързващ Болшая Новоселка и Константиновка през Покровск. Засега основният проблем на руското командване е, че не е успяло да разшири зоната на пробива при Очеретино, тесният коридор покрай жп линията е обстрелван доста, отбелязва украинският военен наблюдател Константин Машовец.

"Доставянето на каквито и да било средства за логистична поддръжка на предните подразделения на 30-а мотострелкова бригада на противника, която сега действа в района на Очеретино (а това е жизненоважно за тях), се превръща в смъртоносна задача за противника... Особено за тези които се занимават с това", пише той.

Въпреки това руската група войски "Център" все още има големи резерви, включително танкови, и със сигурност ще се опита да надгради неочаквания си успех при Очеретино. Освен това в други посоки близо до Авдеевка тя в момента няма такива осезаеми успехи.

ISW: Москва засилва операциите на фронта преди Киев да получи военната помощ

ISW: Москва засилва операциите на фронта преди Киев да получи военната помощ

Продължава и информационната кампания срещу Запада