Руският президент Владимир Путин стартира предсказуема поредна информационна операция, за да обезсърчи украинската съпротива и да пресече западната подкрепа за Украйна, докато руската офанзива достига своята кулминация и Украйна се готви да започне контраофанзиви, чрез обширно интервю за държавен руски новинарски канал на 25 март, съобщава в ежедневния си доклад Институтът за изследване на войната (ISW).

В интервюто Путин заявява, че Западът не може да поддържа темпото на доставки на оръжия за Украйна и преувеличава потенциала на Русия да мобилизира собствената си отбранителна индустриална база , за да създаде погрешното впечатление, че по-нататъшната украинска съпротива и западната подкрепа за Украйна са безсмислени. Путин твърди, че украинските сили изразходват до 5000 снаряда на ден, докато Съединените щати произвеждат средно 14 000-15 000 снаряда на месец. Руският президент убеждава, че планираните от Запада увеличения на отбранителната продукция няма да съответстват на планираните от Русия увеличения.

Според него Русия ще построи над 1600 нови танка до края на 2023 г. и страната му ще има повече от три пъти повече танкове от Украйна по това време. Путин вероятно се възползва от възможността да развие този наратив въз основа на материал на The Financial Times от 19 март, че европейските производители на оръжия страдат от недостиг на експлозиви. Путин твърди, че продължаващите доставки на западни оръжия за Украйна са просто опит за удължаване на войната.

Путин сравни състоянието на руската военновременна оръжейна индустрия с текущата западна военна промишлена продукция, заявявайки, че Западът ще трябва да направи значителни жертви за сметка на граждански проекти, за да увеличи военното производство и да подкрепи войната в Украйна. Путин добави, че за разлика от Запада, Русия не се нуждае от прекомерна милитаризация на икономиката, за да разшири способностите на своята отбранителна индустрия. Тези твърдения обаче не са потвърдени с доказателства. Само БВП на САЩ е 10 пъти по-голям от този на Русия. Германия, Обединеното кралство и Франция заедно имат икономики почти пет пъти по-големи от тези на Русия.

САЩ и техните съюзници със сигурност трябва да направят избор, когато обмислят да изразходват големи суми, необходими за подкрепа на Украйна, но изборите, пред които са изправени, не са толкова трудни, колкото тези, срещу които се изправя Русия. Балансът на общите налични ресурси и индустриален капацитет е решаващо наклонен в полза на Запада. Посланието на Путин има за цел да убеди Запада да отдели по-малко от този потенциал за подкрепа на Украйна, като подведе Запада, че не може да се мери с Русия. Русия трябва да премине към пълна военна икономика, за да поддържа настоящите си военни операции - нещо, което Путин не желае особено да направи. За сметка на това Западът не трябва да преминава към военновременна основа, за да продължи да подкрепя Украйна, ако реши да го направи.

Обявените от Путин цели за производство на руски танкове през 2023 г. и сравненията с украинските запаси от танкове също пренебрегват ограничения индустриален капацитет на Русия да произвежда бързо по-модерни танкове и игнорират загубите на руски танкове на бойното поле. Съобщава се, че единствената фабрика за производство на танкове в Русия, "УралВагонЗавод", произвежда 20 танка на месец.Ще са необходими повече от шест години, за да се постигне целта на Путин с тази скорост. Малко вероятно е "УралВагонЗавод" да разшири производството на модерни танкове като Т-90 достатъчно бързо, за да постигне тези цели за девет месеца поради международните санкции и недостига на квалифицирана работна ръка. По този начин Кремъл вероятно ще продължи да изтегля стари танкове от складовете и може да се опита да обнови някои от тях, за да изпълни заявената квота. Експерт от Кремъл заяви в предаване на живо на 25 март, че Русия ще изтегли стари танкове Т-34 от складове и дори от паметници, ако е необходимо, докато се опитва да оправдае неотдавнашното разполагане на танкове Т-54 и Т-55 от Русия на фронтовите линии. Тези танкове не са сравними със съвременните танкове Abrams, Challenger или Leopard, нито дори с T-72 нито по въоръжение, нито по защита на бронята.

Русия извади стари съветски танкове Т-54 и Т-55

Русия извади стари съветски танкове Т-54 и Т-55

Те са произведени през 40-те и 50-те години на миналия век

Дори обявените (и нереалистични) производствени цели на Путин всъщност са близо до минималното ниво, необходимо за заместване на руските загуби на бойното поле. Съобщава се, че Русия губи по 150 танка на месец и така ще трябва да произведе 1350 танка през следващите девет месеца, за да остане на сегашните нива.

Наблюденията на Путин също пренебрегват факта, че Западът предоставя на Украйна по-малък брой, но технологично напреднали системи, отчасти за да компенсира изискването за изпращане на големи количества боеприпаси и оборудване. В миналото западните военни разполагаха с по-малки запаси от конвенционални артилерийски снаряди, например, защото разчитат на прецизна стрелба на далечни разстояния, като например системите HIMARS, които САЩ предоставиха на Украйна. Украинската армия и нейните западни поддръжници могат уверено да очакват, че нивата на загуби в танкови дуели между M1, Leopards и Challengers, от една страна, и T-55, T-62 или дори T-72, от друга, ще бъдат далеч от едно към едно. В крайна сметка американската армия многократно е демонстрирала относителната ефективност на M1 и T-72 на бойните полета в Ирак.

Коментарите на Путин са информационна операция, предназначена да съживи аурата на съветската епохата на военната индустрия и масираните въоръжени сили. Те не отразяват настоящите руски реалности или баланса на икономическата мощ или военно-промишления капацитет между Русия и колективния Запад.

Путин започна и друга информационна операция, като обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус до 1 юли и поднови изтърканите заплахи за потенциала за ядрена ескалация. Путин намекна, че решението на Обединеното кралство да изпрати боеприпаси, съдържащи обеднен уран в Украйна - уран, който е значително по-малко радиоактивен от естествения уран, е предизвикало решението му да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус поради страх от ядрена ескалация. Путин отхвърли твърденията на Запада, че подобни боеприпаси са безопасни за използване и не съдържат радиоактивни компоненти. Той настоява, че ядрото на снаряда отделя "радиационен прах" и може да разболее украинските граждани и да навреди на околната среда на Украйна.

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Путин разполага ядрени оръжия в Беларус

Не било нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие

Западните противотанкови боеприпаси обикновено съдържат обеднен уран, който Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отбелязва, че е "много подходящ за военни цели." Такива боеприпаси не могат да се използват за създаване нито на ядрени, нито на радиологични оръжия. Аргументът на Путин не отговаря на фактите и дори някои местни зрители вероятно го осъзнават.

Съобщението за разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус няма отношение към риска от ескалация до ядрена война, който според западни експерти остава изключително нисък. Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация, като разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Русия отдавна разполага с ядрени оръжия, способни да поразят всяка цел, която тактическите ядрени оръжия, базирани в Беларус, биха могли да ударят.

Financial Times съобщи на 24 март, че върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел е заявил, че неотдавнашното посещение на китайския президент Си Дзинпин в Русия е намалило шанса руските сили да използват ядрени оръжия, тъй като Си е дал на Путин "много, много ясно" да се разбере, че той не трябва да използва ядрени оръжия.

Путин вероятно се е опитвал да разположи руски ядрени оръжия в Беларус още преди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. и вероятно е избрал този момент да го направи, за да обслужва незабавната информационна операция, която провежда сега. Беларуският президент Александър Лукашенко предложи на 30 ноември 2021 г. да разположи руско ядрено оръжие на беларуска територия, а Беларус премахна конституционната клауза, закрепваща неутрален статут на Беларус, на референдум през февруари 2022 г. ISW вече прогнозира през януари и февруари 2022 г., че Путин може да се опита да разположи тактически или стратегически ядрени оръжия в Беларус като част от по-широко усилие за задълбочаване на руския контрол над Беларус.Путин вероятно се е въздържал от разполагане на оръжията в Беларус в началото на инвазията през 2022 г., за да запази опцията да ги разположи като част от бъдеща руска информационна операция за манипулиране на Запада.

Вероятно Путин е избрал да прокара тези разкази сега с надеждата да свали украинския морал и западната помощ да намали ефективността на очакващата се украинска контраофанзива, според слуховете. Много видни руски военни блогъри и служители предупредиха, че украинските сили вероятно скоро ще се опитат да предприемат голяма контраофанзива. Действията на Путин показват, че той е съгласен с тях и че се страхува от потенциалния успех на украинското контранастъпление. Путин и високопоставени служители на Кремъл преди това са използвали разкази за повишената ядрена готовност на Русия, предупреждения за действия под фалшив флаг и неясни изявления за негативни развития на бойното поле, твърдейки, че Русия има право да използва ядрени оръжия, за да се защити в Украйна, както и за да възпре по-нататъшната западна подкрепа или военна помощ за Украйна. ISW по-рано съобщи за ескалацията на ядрената реторика на Путин през септември и октомври 2022 г., последвана от деескалация в началото на ноември 2022 г. преди Русия да се оттегли от град Херсон и западния (десен) бряг на Херсонска област и оцени, че Кремъл може да използва по-нататъшна ядрена ескалация риторика, за да принуди западните държави да преговарят с Русия и да спрат по-нататъшната военна помощ за Украйна. ISW оценява, че изявлението на Путин от 25 март е част от тези усилия и продължава да смята, че е много малко вероятно Русия да използва ядрени оръжия в Украйна или другаде.

Украински и западни официални лица предложиха различни гледни точки за състоянието на руската офанзива в Бахмут на 25 март, но всички са в съответствие с оценката, че руските усилия около Бахмут вероятно са достигнали своята кулминация. Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) оцени на 25 март, че руската офанзива срещу Бахмут е в застой и че руските сили може да преместят фокуса си към районите на Адеевка и Сватово-Кременая.

Украйна: Фронтът край Бахмут се стабилизира

Украйна: Фронтът край Бахмут се стабилизира

Русия изглежда преминава към отбранителна стратегия

Говорителят на украинската Източна група на силите полковник Сергий Череватий предупреди, че неотдавнашният спад в докладваните руски наземни атаки близо до Бахмут се нуждае от допълнителен анализ. Череватий също така заяви, че неуточнените руски конвенционални сили подсилват силите на групировката "Вагнер", което предполага, че руските конвенционални сили се намесват, за да предотвратят преждевременната кулминация на офанзивата на "Вагнер". Череватий отбеляза, че руските сили са извършили 18 наземни атаки близо до Бахмут на 25 март, но доскоро са извършвали 40-50 атаки на ден в района, което предполага, че изтощените сили на "Вагнер" не са в състояние да поддържат сами предишния си темп на операции, но може да увеличат темпото си до предишни нива с помощта на руските конвенционални сили.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни заяви, че ситуацията в Бахмут се стабилизира. Тези твърдения обаче не се изключват взаимно и руските усилия срещу Бахмут вероятно са достигнали своята кулминация. Руските сили може да продължат да атакуват Бахмут често и агресивно, дори ако офанзивата е завършила с малък или никакъв успех, както ISW оцени по-рано, тъй като кулминацията не означава липса на сражения. Руските атаки в и около Бахмут може да се възобновят на високи нива, без да генерират значителни нови печалби, ако конвенционалните руски сили действително влязат в битката. Ангажиментът на конвенционалните резерви може дори да предотврати кулминацията на атаката и да генерира оперативен значителен напредък или да убеди украинските сили да се оттеглят, въпреки че ISW смята тези възможности за малко вероятни в момента.

Руските сили нямат степента на контрол върху огъня над украинските наземни комуникационни линии към Бахмут, Авдеевка и вероятно други райони на фронта, както твърдят руските военни блогъри, което допълнително подкопава руските усилия да превземат Бахмут. Скорошни кадри показват, че украинските сили остават в състояние да се движат по пътищата Бахмут-Часов Яр и Бахмут-Громово, въпреки че руската артилерия ги атакува.

Ключови изводи

  • Руският президент Владимир Путин стартира предсказуема поредна информационна операция, за да обезсърчи украинската съпротива и да пресече западната подкрепа за Украйна, докато руската офанзива достига своята кулминация и Украйна се готви да започне контраофанзиви.
  • Путин прокарва фалшивия наратив, че Западът не може да поддържа доставките на оръжия за Украйна поради ограниченото западно производство и хиперболизира потенциала на Русия да мобилизира собствената си отбранителна индустриална база.
  • Путин започна и друга информационна операция, като обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус до 1 юли и поднови заплахите си за потенциала за ядрена ескалация.
  • Руските конвенционални сили може да се намесят в офанзивата на групировката "Вагнер" около Бахмут, за да предотвратят преждевременната кулминация на офанзивата.
  • Руските сили нямат степента на контрол на огъня над украинските наземни комуникационни линии към Бахмут, Авдеевка и вероятно други райони на фронта, както твърдят руските военни блогъри.
  • Руските сили провеждат ограничени атаки по линията Купянск-Сватово-Кременная.
  • Руските сили продължиха да провеждат наземни атаки в и около Бахмут и спечелиха ограничена територия в града.
  • Съобщава се, че руските сили са извършили масова ротация на силите в Нова Каховка на източния (левия) бряг на река Днепър.
  • Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин обвини руските власти на 25 март, че пренаписват историята, за да изключат "Вагнер", като са принудили контролираната от държавата медия RT да намали част от отразяването на действията на наемническата групировка.
  • Украинският център за съпротива съобщи на 24 март, че руските елити се състезават за финансиране за "възстановяване" на окупирани територии и наистина планират да използват проектите за прокарване на собствените си интереси.
Зеленски: Украйна стана още по-силна, а врагът ѝ - още по-изолиран

Зеленски: Украйна стана още по-силна, а врагът ѝ - още по-изолиран

Това заяви президентът в последното си обръщение