И Сърбия, и Косово трябва да увеличат усилията си за нормализиране на отношенията след последното избухване на насилие, ако искат да се присъединят към Европейския съюз, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник.

Посещението на Фон дер Лайен в Белград идва само няколко дни след като лидерите на Франция, Германия и Италия призоваха Сърбия да "стигне до фактическото признаване" на Косово, където беше обявена независимост през 2008 г., но Белград продължава да смята за своя южна провинция.

Този ход следва нарастващите опасения относно възможността за открит конфликт между Белград и Прищина след неотдавнашното избухване на насилие в населеното предимно със сърби Северно Косово. Останалата част от Косово е преобладаващо етническа албанска.

Пограничен инцидент със загинал полицай нажежи страстите между Косово и Сърбия

Пограничен инцидент със загинал полицай нажежи страстите между Косово и Сърбия

Президентът на Косово Вьоса Османи посочи, че инцидентът е оркестриран от сръбски престъпни групировки

Фон дер Лайен каза, че участниците в сблъсъка между въоръжени сърби и косовската полиция на 24 септември " трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред правосъдието".

"Това е абсолютно важно за двете страни (Косово и Сърбия) да се ангажират и да вървят по пътя на нормализацията", каза тя на пресконференция след среща с президента на Сърбия Александър Вучич.

"От съществено значение е Сърбия да започне прилагането на съществуващите споразумения и да не губи време за това", каза тя.

Преди това Белград се съгласи да предприеме стъпки за нормализиране на връзките с Прищина, включително признаването на лични документи, номера на коли и дипломи, но поиска създаването на асоциация на сръбските общности, нещо, което Прищина досега отхвърля.

Вучич каза, че Сърбия ще изпълни задълженията си в съответствие със споразуменията с посредничеството на ЕС, но Белград има своите конституционни ограничения.

"В съответствие с това ще подходим отговорно и сериозно към нашите задължения", каза той.

С подкрепата на Русия, Китай и редица други страни, включително Украйна и пет членки на ЕС, Белград отказва да признае Косово. Kонституцията на Сърбия разглежда Косово като южна провинция.

Сърбия и Косово пак удариха на камък за нормализиране на отношенията си

Сърбия и Косово пак удариха на камък за нормализиране на отношенията си

Вучич е отказал да подпише споразумение с Курти