Преговорите между руския президент Владимир Путин и вожда на Северна Корея Ким Чен-ун, които се проведоха по-рано днес във Владивосток, позволиха на Пхенян да покаже, че не се намира в дипломатическа изолация по пътя към премахването на международните санкции. Това пише авторитетното американско издание "Уолстрийт джърнъл".

Според изданието днешната среща е позволила на Ким Чен-ун да "укрепи имиджа си в страната си и да изпрати послание, че режимът, разполагащ с ядрени оръжия, не е изолиран дипломатически, опитвайки се да се измъкне от санкциите и да преодолее безизходицата в преговорите с администрацията на Доналд Тръмп".

Ким и Путин обещаха по-силни връзки между Русия и КНДР
Обновена

Ким и Путин обещаха по-силни връзки между Русия и КНДР

Според Ким имало "много смислена размяна на мнения"

"За Путин това беше възможност за допълнителен напредък в постигането на амбициозната задача за възстановяване на статута на Москва като водеща световна сила", отбелязва още американският вестник.

"Москва отдавна гледа на себе си като на ключов фактор за осигуряване на стабилност на Корейския полуостров, руски официални лица неофициално изразиха разочарование, че на Ким Чен-ун, който дойде на власт в края на 2011 г., му отне повече от седем години, за да направи първото си посещение в Русия", продължава изданието.

"КНДР се нуждаеше от тази среща много повече отколкото Русия, която заема прагматична позиция по отношение на КНДР", смята "Уолстрийт джърнъл".

Първата среща между президента на Русия и вожда на КНДР беше проведена по-рано днес на остров Руски в близост до Владивосток в Далечния изток на Русия.