Най-близките съюзници на Съединените щати атакуваха администрацията на Тръмп за налагане на тарифи върху вноса на стомана и алуминий, съобщава "Ройтерс".

Американският министър на финансите Стивън Мнучин е главната цел в критиките на срещата на Групата на седемте финансови министри и управителите на централните банки в Канада, като всички останалите шест държави-членки на Г-7 са обект на тарифите на САЩ за метали.

Тарифите усложняват и усилията на САЩ за сътрудничество в противопоставянето на търговските практики на Китай, а секретарят на САЩ по търговски въпроси, Уилбър Рос е в Пекин за разговори, насочени към предотвратяване на търговска война между САЩ и Китай.

Китай нахока САЩ за „внезапно обърнатата палачинка” в търговията

Китай нахока САЩ за „внезапно обърнатата палачинка” в търговията

Изразената от Вашингтон позиция е още една очевидна промяна в курса на Тръмп

Японският финансов министър Таро Асо определя акцията на САЩ за "доста ужасна. Това не се случва често в срещите на Г-7, но САЩ са срещу всички останали", коментира Асо

Европейският съюз и Канада поставят въпроса пред Световната търговска организация. Канадският външен министър Кристия Фрийланд коментира, че тарифите са "наложени под фалшив претекст за запазване на националната сигурност в САЩ".

На срещата на Г-7 в канадския ски курорт Уистлър, Британска Колумбия, канадският министър на финансите Бил Морньо е обяснил на Мнучин "абсолютния ни възглед, че това е абсурдно, че Канада по някакъв начин може да бъде риск за сигурността".

Тръмп наглее: Канада да отвори пазарите и да премахне търговските бариери

Тръмп наглее: Канада да отвори пазарите и да премахне търговските бариери

След като вчера наложи тежки мита за внос на стомана и алуминий

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер коментира, че Мнучин е категорично изолиран по въпроса за тарифите, като срещата е "Г-6 плюс един" и шестте изразяват "пълно неразбиране" за дестабилизиращия ход на САЩ.

"Трябва да намерим начин да се измъкнем от това. Това беше казано ясно от всички и мисля, че дори бе прието от Мнучин", коментира германският финансов министър Олаф Шолц.

САЩ може и да не облагат всички произведени в Германия стомани

САЩ може и да не облагат всички произведени в Германия стомани

Няма да могат лесно да бъдат заменени с произведени в САЩ алтернативи, коментира министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер

Мнучин, смятан за един от по-умерените търговски гласове в кабинета на Тръмп, заяви, че може да се наложи въпросът да бъде разрешен от лидерите на Г-7 на срещата на върха през следващата седмица в Квебек.