ПОСЛЕДНО: Официална информация на военното министерство на Русия сочи, че руските самолети в Сирия са извършили 20 излитания, при което напълно са унищожени командни пунктове на Ислямска държава в планински местности.

Руските въздушни удари в Сирия към момента изглежда не са насочени срещу райони под контрола на "Ислямска държава".

Това заяви по-рано днес американски служител пред Ройтерс, с което даде начало на серия противоречиви данни за започналите руски въздушни атаки.

Това е важна информация, която може да усложни всяко потенциално сътрудничество със САЩ във войната, отбелязва агенцията.

По-рано днес руският президент Владимир Путин получи одобрение от парламента на страната да изпрати чужди войски в чужбина. Часове по-късно Русия нанесе и първите въздушни удари в Сирия.
Путин коментира, цитиран от руските медии, че Москва не може да чака терористите от Сирия да се насочат към Русия, тъй като - "ако терористите успеят в Сирия, те ще дойдат в Русия, а Москва няма да чака това да се случи".

Американският представителят уточни, че Русия е провела въздушни удари край Хомс и може би други райони на Сирия. Но поясни, че цялата информацията на САЩ за руските действия е предварителна.

По-рано днес Русия предупреди САЩ да напусне сирийското въздушно пространство преди атаките, посочи американският представител, допълвайки обаче, че водената от САЩ коалиция ще „продължи да изпълнява мисиите в Сирия".

Източникът добави още, че високопоставен руски военен е предал съобщение на САЩ в Багдад в сряда, че Москва започва операция в близкоизточната страна.

Друг американски представител заяви пред АП, че изглежда атаките на Русия са насочени към сирийската опозиция, тъй като те са проведени в западната част на страната, която не се контролира от джихадистите, а от сирийските бунтовници.

Френски дипломатически източник също съобщи, че Русия удря сирийската опозиция, а не „Ислямска държава".

Самата сирийскаопозиция обяви, че е била атакувана от руски самолети в Хама, където няма присъствие на "Ислямска държава".

Според сирийски източник от силите за сигурност руски и сирийски самолети са извършили въздушни удари в три сирийски провинции.

Руски и сирийски самолети проведоха няколко въздушни атаки днес срещу позиции на терористи в провинциите Хама, Хомс и Латакия", разкри той, цитиран от „Франс прес".

Сирийската държавна телевизия предаде, че най-малко 7 района са били атакувани от руски бойни самолети, включително в провинциите Хомс и Хама.

Агенция САНА уточнява обаче, че руски самолети, в сътрудничество със сирийските ВВС, са извършили редица авиоудари срещу "Ислямска държава" в al-Rastan, Talbeisa, al-Zaafran, al-Tolol al-Humr, Aydon, Deir Fol и райони край Salmia в централната част на Сирия. Според медията нанесени са тежки поражения на терористичната организация.

Според сирийската политическа опозиция въздушните атаки на Русия в Сирия са довели до смъртта на най-малко 36 цивилни и са били насочени към райони, където няма присъствие на „Ислямска държава" и терористични организации, свързани с „Ал Кайда".