Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и висши дипломати казаха на специална сесия на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че войната в Украйна е причинила "неописуемо страдание и опустошение".

"Последните развития са опасни и обезпокоителни, заяви Гутериш. Идеята за ядрен конфликт, някога немислима, се превърна в предмет на дебат. Също така съм дълбоко обезпокоен от съобщенията за планове за организиране на така наречените "референдуми" в райони на Украйна, които в момента не са под контрола на правителството.

Светът е срещу готвените от Путин референдуми

Светът е срещу готвените от Путин референдуми

Кремъл рушал международната сигурност

"Всяко анексиране на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или използване на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право", каза той.

Германският външен министър Аналена Бербок поиска спиране на планираните референдуми и отново призова руския президент Владимир Путин да спре войната си срещу Украйна, заявявайки, че "това е война, която той няма да спечели", без да го назовава по име.

Тя също така критикува Русия за "разпространяване на глада по света" с нейните зърнени политики на среща, посветена на войната.

Тя и други дипломати разкритикуваха руския външен министър Сергей Лавров, че е напуснал срещата веднага след речта си, в която той обвини Запада в пряка намеса във войната в Украйна, тъй като правителствата са подкрепили Киев с оръжие.

Припомняме, че Лавров описа като цинична позицията на "държавите, които снабдяват Украйна с оръжия и обучават нейните войници", които според него се опитват "да протакат сраженията възможно най-дълго, въпреки жертвите и разрушенията, за да изтощят и отслабят Русия".

Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

Руският външен министър обвини Запада

Украинският външен министър Дмитро Кулеба по повод на неговото напускане отбеляза иронично, че "днес руските дипломати бягат почти толкова зле, колкото и руските войници". Украинският дипломат каза, че Русия не е заинтересована от провеждането на мирни преговори с Киев за прекратяване на започналата през февруари война и че Москва "търси само военно решение".

Той добави, че решението на Путин за частична мобилизация на резервистите от въоръжените сили е признание за поражение.

Позицията бе изразена и от президента Володимир Зеленски.