"Тепърва предстои да видим дали изборът на Урсула фон дер Лайен е добър. Нейната кандидатура беше много неочаквана, никой не беше запознат с нея и с политиката ѝ. След изслушването ѝ в нашата група преобладаващото мнение беше тя да не бъде подкрепена. Интересното е, че за една седмица като че ли тя претърпя сериозна еволюция."

Това коментира председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред БНР по повод избора на новия председател на Европейската комисия

Зелените, крайнолевите и някои крайнодесни в ЕП не подкрепят Фон дер Лайен

Зелените, крайнолевите и някои крайнодесни в ЕП не подкрепят Фон дер Лайен

Европейските консерватори и социалдемократите ще решат следобед

По думите му тя е отговорила писмено на ПЕС на въпроси, които за социалистите  са представлявали червени линии. "Досега никой кандидат за председател на Европейската комисия не е представял толкова подробни и писмено разписани ангажименти за политиката", подчерта бившият български премиер. 

Той изтъкна, че Урсула фон дер Лайен е поела ангажимент за една по-социалдемократическа политика от тази досега.

"Подкрепата ни за Урсула фон дер Лайен не е безусловна. Ние ще държим да видим ангажиментите ѝ да се превърнат в същинска програма на Европейската комисия... Тази наша подкрепа няма да бъде картбланш, няма да бъде един празен чек да прави каквото иска. Ние ще бъдем много взискателни и критични", настоя Станишев.

Фараж: Урсула фон дер Лайен иска да изгради нова форма на комунизъм в ЕС

Фараж: Урсула фон дер Лайен иска да изгради нова форма на комунизъм в ЕС

Урсула фон дер Лайен следва комунистически дневен ред

Той обясни, че "в ПЕС има различия по тактиката, но единност по съдържанието - каква политика трябва да има, и ние да направим така, че тази политика да стане реалност".

"Фон дер Лайен пое ясен ангажимент, че социалният стълб, за който се борихме последните четири години, ще бъде изцяло претворен в реалност чрез план за действие. Искаме реална социална промяна в Европа", завърши председателят на ПЕС.