Зелените, крайнолевите и някои крайнодесни в Европейския парламент няма да подкрепят Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, съобщават "Политико" и други медии.

Фон дер Лайен обеща пред ЕП „зелено споразумение” за Европа

Фон дер Лайен обеща пред ЕП „зелено споразумение” за Европа

Ще предложа първия европейски закон за климата

Съпредседателят на Зелените Филип Ламбер заяви, че неговата група не е променила позицията си и отказва да подкрепи военния министър на Германия.

Председателят на групата на социалдемократите в ЕП Ираче Гарсия поиска от германския политик гаранции относно реформите. Групата обяви, че ще проведе заседание по-късно днес, за да реши как да подходи на гласуването.

Европейските консерватори също ще изчакат края на дебата.

Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК

Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК

Ние не чухме конкретно предложение за върховенството на закона

Дачиан Чолош, лидер на либералната "Обнови Европа", подкрепя номинацията, но все още не е ясно дали либералите ще гласуват за Фон дер Лайен.

Евродепутатите от италианско Движение "Пет звезди" съобщиха, че ще гласуват в подкрепа на Фон дер Лайен. "Лига" на Матео Салвини все още не е решила как ще гласува. Според правителствен източник двете италиански партии са склонни да я подкрепят, ако получат ресор икономика в еврокомисията.

Зелените с условия срещу одобрение на Фон дер Лайен за шеф на ЕК

Зелените с условия срещу одобрение на Фон дер Лайен за шеф на ЕК

Вчера Фон дер Лайен започна да лобира сред политическите партии

От "Национален сбор" на Марин льо Пен заявиха, че германският кандидат няма да получи гласовете им.

Лидерът на Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) Мартин Ширдеван обяви, че няма да подкрепят Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на 374 депутати в 747-местния парламент, за да поеме Европейската комисия. Тайното гласуване ще започне в 19,00 часа българско време. На евроизборите бяха избрани 751 евродепутати, но трима каталунски сепаратисти отсъстват, както и един депутат от социалдемократите, който е назначен за министър в Дания и все още няма заместник.

До момента Фон дер Лайен може да разчита само на Европейската народна партия, която има 182 места в парламента, както и най-вероятно на либералите, които имат 108 депутати. Но тя се нуждае от повече гласове, някои може да дойдат от социалистите, които са втората най-голяма група в парламента.