Зелените в Европейския парламент ще гласуват против номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия на вота през следващата седмица, обявиха от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс, пише "Политико".

Урсула фон дер Лайен представи визията си за управление на ЕК пред евродепутати

Урсула фон дер Лайен представи визията си за управление на ЕК пред евродепутати

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на 376 депутати в 751 законодателния орган, за да бъде потвърдена на поста

Ние не чухме конкретно предложение за върховенството на закона или за климата, съобщи съпредседателят на групата Ска Келер след изслушване в сряда. Ние бяхме избрани с мандат за промяна и ние не виждаме просто как е възможна промяна с този кандидат, добави тя.

Фон дер Лайен се срещна със Зелените в опит да ги убеди да я подкрепят за председател на Европейската комисия. Но групата подчерта, че срещата не е успяла да успокои притесненията, че Фон дер Лайен не се ангажира силно за действия срещу климатичните промени - проблем, който не е бил приоритет по време на дългата й кариера в германската национална политика.

Европарламентът разпитва Фон дер Лайен за поста шеф на ЕК

Европарламентът разпитва Фон дер Лайен за поста шеф на ЕК

Депутатите искаха един от водещите кандидати на групите да бъде председател на Европейската комисия

Белгийският евродепутат Филип Ламбер коментира, че няколко седмици след изборите тя пренебрегва климатичната криза и дори иска изпълнение на климатични цели, които вече са договорени от Европейския парламент.

Зелените също казаха, че Фон дер Лайен е избягвала да отговори на въпроси за върховенството на закона.

Зелените с условия срещу одобрение на Фон дер Лайен за шеф на ЕК

Зелените с условия срещу одобрение на Фон дер Лайен за шеф на ЕК

Вчера Фон дер Лайен започна да лобира сред политическите партии

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.