Германският военен министър Урсула фон дер Лайен изложи визията си за управление на Европейската комисия пред европейските депутати в опит да получи подкрепата им. Тя обеща да се съсредоточи върху спазването на върховенството на закона, цифровизацията, конкурентоспособността и борбата с климатичните промени, информира "Ройтерс".

Европарламентът разпитва Фон дер Лайен за поста шеф на ЕК

Европарламентът разпитва Фон дер Лайен за поста шеф на ЕК

Депутатите искаха един от водещите кандидати на групите да бъде председател на Европейската комисия

Консерваторът трябва да спечели подкрепата на мнозинството евродепутати, които недоволстват от евролидерите след решението им да номинират Фон дер Лайен за председател на Европейската комисия вместо един от водещите кандидати на най-големите партии в новия парламент след евровота през май.

Европейският парламент по график трябва да гласува кандидатурата й следващата седмица. Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на 376 депутати в 751-местния законодателен орган, за да бъде потвърдена на поста.

"Европейският съюз се основава на принципи. Това е основата - спазване на върховенството на закона", каза Урсула фон дер Лайен на среща с депутати от либералната група "Обнови Европа". Това е първият публичен коментар каква политика смята да води от номинирането й през миналата седмица.

Зелените с условия срещу одобрение на Фон дер Лайен за шеф на ЕК

Зелените с условия срещу одобрение на Фон дер Лайен за шеф на ЕК

Вчера Фон дер Лайен започна да лобира сред политическите партии

Според нея жизнено важно е да се засили конкурентоспособността на икономиката на ЕС. Тя отбеляза, че изцяло подкрепя от 2050 г. ЕС да е въглеродно неутрален. По думите й блокът трябва да се възползва от икономическите ползи от политиките за защита на околната среда. Фон дер Лайен смята също, че ЕС трябва да задълбочи реформите на единния пазар, да инвестира в съвместни военни проекти и да отстоява позицията си пред САЩ.

Фон дер Лайен, 60-годишен бивш гинеколог и майка на седем деца, говори в подкрепа разширяването на еврозоната и на Шенген, ако държавите изпълнят критериите. По думите й ЕС също трябва да е подготвен да приеме държави от Западните Балкани.

Повечето германци вярват, че Урсула фон дер Лайен не е добър избор

Повечето германци вярват, че Урсула фон дер Лайен не е добър избор

В националната политика Зелените са най-предпочитаната партия с 26%

По отношение на Брекзит тя се надява Великобритания да остане в ЕС, ако Лондон напусне, раздялата да не засегне шансовете за добро бъдещо сътрудничество между блока и Обединеното кралство.

Депутатите обявиха цената за подкрепа на кандидата.

Лидерът на социалистите Ираче Гарсия Перес заяви след среща с Фон дер Лайен днес, че нейната група е поискала да се проведат конкретни политики в борбата с климатичните промени, миграцията, равенството на половете и по-устойчив социален модел в ЕС.

"Искаме да променим Европа...другата седмица ще вземем решение как ще гласуваме", каза тя пред журналисти.

До момента Фон дер Лайен може да разчита само на Европейската народна партия, която има 182 места в парламента, както и най-вероятно на либералите, които имат 108 депутати. Но тя се нуждае от повече гласове, някои може да дойдат от социалистите, които са втората най-голяма група в парламента. Кандидатът за председател на Европейската комисия също се надява да бъде подкрепен от Зелените и евроскептиците.

Междувременно "Политико" пише, че Фон дер Лайен е изправена пред стена от скептицизъм, включително и призиви за отлагане на вота.

По-късно германският министър ще проведе срещa със Зелените.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.