Зелените в Европа ще одобрят кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, ако първо изпълни няколко тежки условия, пише EURACTIV.

Вчера Фон дер Лайен започна да лобира сред политическите партии в Брюксел, за да получи подкрепата им преди ключовото гласуване в Европейския парламент през следващата седмица.

Повечето германци вярват, че Урсула фон дер Лайен не е добър избор

Повечето германци вярват, че Урсула фон дер Лайен не е добър избор

В националната политика Зелените са най-предпочитаната партия с 26%

Ска Келер и Филип Ламбер, съпредседатели на Групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент, проведоха среща с германския военен министър. Като условия да бъде подкрепена Келер и Ламбер поискаха от Фон дер Лайен да се ангажира Европейската комисия да приеме действия за защита на околната среда, спасителна операция в Средиземно море и да въведе промени в така наречения процес "водещ кандидат" (Spitzenkandidat).

Дългогодишният министър Фон дер Лайен е "много способен политик", обяви Келер след срещата си с германския военен министър. "Но от моя гледна точка това не е достатъчно, за да бъдеш председател на Европейската комисия", добави тя. След едночасовите разговори Келер призна пред журналистите, че срещата е била много приятна, но е твърде рано да се каже дали партията ще подкрепи кандидатурата й.

Юнкер: Номинирането на Лайен за шеф на ЕК не беше много прозрачно

Юнкер: Номинирането на Лайен за шеф на ЕК не беше много прозрачно

За съжаление не се превърна в традиция

"Но само защото имахме приятна среща, това не означава, че ще гласуваме за някого, нали така? За нас зависи от съдържанието, програмата", добави Келер.

Зелените имат 74 депутати в 751-местния парламент, което ги прави четвъртата най-голяма група. Зелените от Германия са най-многобройната национална група с 21 евродепутати.

Германските социалдемократи гласуват против Лайен за лидер на ЕК

Германските социалдемократи гласуват против Лайен за лидер на ЕК

Kоалицията в Германия няма да оцелее до края на годината

Гласуването на кандидатурата на Фон дер Лайен се очаква на 16 юли, вторник. За да бъде одобрена, Фон дер Лайен се нуждае от най-малко 375 гласа в европарламента. Но социалистите, особено членовете на германската Социалдемократическа партия, са категорично против номинацията й, което означава, че Зелените може да се окажат решаващият фактор.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.