Социалдемократическата партия на Германия, малкият партньор в коалицията на канцлера Ангела Меркел, се обяви против кандидатурата на военния министър Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, информира ДПА.

Заместник-председателят на социалдемократите Ралф Щегнер предрича, че членовете на партията в Европейския парламент ще гласуват против назначението на Лайен по-късно този месец.

"Членовете на Социалдемократическата партия в парламента няма причина да гласуват за Фон дер Лайен", коментира той пред общественото радио Deutschlandfunk. Подчертавайки, че гласуването е тайно, Щегнер предполага, че "най-малко германските социалдемократи ще действат по такъв начин".

Той изрази скептицизъм от факта, че Лайен не беше кандидат на изборите за Европейски парламент през май.

Урсула фон дер Лайен обеща да слуша много ЕП

Урсула фон дер Лайен обеща да слуша много ЕП

Германският военен министър присъства на първата сесия на новия състав на Европейския парламент

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче призова евродепутатите да подкрепят кандидатурата на Лайен, като подчерта, че решението на евролидерите е демократично.

Томас Оперман от социалдемократите, който е заместник-председател на Бундестага, заяви пред новинарската агенция Redaktionsnetzwerk, че отхвърлянето на социалдемократическия кандидат Франс Тимерманс от държави с десни правителства, такива като Унгария, хвърля сянка върху номинацията.

Водещият кандидат на германските социалдемократи на европейските избори Катарина Барли обяви ясно, че няма да подкрепи Лайен на гласуването в ЕП.

Лидерът на младежкото крило на Социалдемократическата партия Кевин Кюхнерт, отявлен критик на участието на партията в коалицията, прогнозира, че коалицията в Германия няма да оцелее до края на годината.

Номинацията на Лайен определено ще бъде фактор на годишната конференция на социалдемократите през декември, подчерта Кюхнерт.

Други германски партии също критикуват начина, по който Лайен беше избрана. Според Зелените това е фатален сигнал за европейската демокрация.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Вчера италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна с Лайен в Брюксел.