Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поиска от Европейския парламент да одобри кандидатурата на германския военен министър Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, информира "Ройтерс".

"За първи път ние постигнахме перфектно равенство на половете на топ позициите. Европа не само говори за жените, но и избира жени", каза Туск пред законодателния орган, който ще подложи на гласуване кандидатурата на Лайен в средата на юли.

Урсула фон дер Лайен обеща да слуша много ЕП

Урсула фон дер Лайен обеща да слуша много ЕП

Германският военен министър присъства на първата сесия на новия състав на Европейския парламент

"Надявам се, че това ще вдъхнови Европейския парламент при решенията си" за Лайен, отбеляза Туск, след като 28-те страни членки договориха кандидатите за основните позиции в ЕС за следващите пет години.

Но според него все още има място за подобрения що се отнася до географския баланс, особено от Източна Европа, за топ местата в Общността.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Зигмар Габриел: Политическата шашма с Лайен може да събори коалицията на Меркел

Зигмар Габриел: Политическата шашма с Лайен може да събори коалицията на Меркел

Ако Меркел посочи Фон дер Лайен без решение на кабинета

Вчера италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.

Туск коментира и други теми. Той заяви пред Европейския парламент, че когато ЕС е обединен, само тогава може да се противопостави на най-силните глобални играчи.

Германските социалдемократи гласуват против Лайен за лидер на ЕК

Германските социалдемократи гласуват против Лайен за лидер на ЕК

Kоалицията в Германия няма да оцелее до края на годината

Жан-Клод Юнкер подкрепи Лайен за председател на ЕК.