Жан-Клод Юнкер нарече Урсула фон дер Лайен "истински европеец", информират медии.

След среща с германския военен министър, председателят на Европейската комисия написа в "Туитър", че е "възхитен" и че я приветства "с отворени обятия". Юнкер пожела успех на Лайен в Европейския парламент, който през този месец ще гласува кандидатурата й.

Германските социалдемократи гласуват против Лайен за лидер на ЕК

Германските социалдемократи гласуват против Лайен за лидер на ЕК

Kоалицията в Германия няма да оцелее до края на годината

Ние сме на едно и също мнение що се отнася до интересите на блока, добави той.

Лайен ще се срещне и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който обяви по-рано пред европарламента, че за първи път е постигнато равенство на половете.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Подкрепете Лайен за шеф на ЕК, призова Туск ЕП и призна географския дисбаланс

Подкрепете Лайен за шеф на ЕК, призова Туск ЕП и призна географския дисбаланс

За първи път ние постигнахме перфектно равенство на половете на топ позициите

Вчера италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.