Процесът по номинация на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия не беше много прозрачен. Това призна настоящият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс" и други медии.

"За съжаление не се превърна в традиция. Аз съм първият и последен "водещ кандидат" (Spitzenkandidat)", каза той, като има предвид процеса, който предвиждаше партията победител на изборите за Европейски парламент да получи право първа да издигне кандидат за председател на Европейската комисия. Европейската народна партия спечели изборите в края на май, но не успя да издигне кандидата си Манфред Вебер заради опозицията на някои от евролидерите.

Германските социалдемократи гласуват против Лайен за лидер на ЕК

Германските социалдемократи гласуват против Лайен за лидер на ЕК

Kоалицията в Германия няма да оцелее до края на годината

"Процесът не беше много прозрачен", призна Юнкер на пресконференция в Хелзинки.

Той добави, че неговото назначаване преди пет години е било прозрачно, тъй като е избран от лидерите след провеждане на кампания на изборите за Европейски парламент.

Ако бъде одобрена от Европейския парламент, 60-годишната Лайен, военен министър на Германия, ще е първата жена, която ще оглави Комисията, а също и така първият германец от 1967 г. Гласуването в законодателния орган се очаква в средата на юли. 

Подкрепете Лайен за шеф на ЕК, призова Туск ЕП и призна географския дисбаланс

Подкрепете Лайен за шеф на ЕК, призова Туск ЕП и призна географския дисбаланс

За първи път ние постигнахме перфектно равенство на половете на топ позициите

Вчера Жан-Клод Юнкер нарече Урсула фон дер Лайен "истински европеец" и подкрепи номинацията й. 

След тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.