Повечето германци са скептични към номинирането на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, показва ново социологическо проучване.

Само 1/3 от анкетираните казват, че техният сънародник ще бъде добър председател на еврокомисията. Но 56 на сто от участниците в анкетата, изготвена за обществената телевизия ARD, изразяват мнение, че Фон дер Лайен не е добър избор за топ поста в ЕС.

Юнкер: Номинирането на Лайен за шеф на ЕК не беше много прозрачно

Юнкер: Номинирането на Лайен за шеф на ЕК не беше много прозрачно

За съжаление не се превърна в традиция

В националната политика Зелените са най-предпочитаната партия с 26% подкрепа. С 1 процент изостават консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел. Третата позиция поделят социалдемократите и крайнодясната "Алтернатива за Германия" с 13%.

В четвъртък лидерът на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер предупреди, че Европа ще бъде изправена пред конституционна криза, ако Европейският парламент не потвърди кандидатурата на Фон дер Лайен.

В проучването за председателството на Комисията на 3 юли са участвали под 800 германци, а за партийните предпочитания 1500 респонденти между 1 и 3 юли.

Юнкер подкрепи Лайен за председател на ЕК

Юнкер подкрепи Лайен за председател на ЕК

Юнкер пожела успех на Лайен в Европейския парламент

След тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Подкрепете Лайен за шеф на ЕК, призова Туск ЕП и призна географския дисбаланс

Подкрепете Лайен за шеф на ЕК, призова Туск ЕП и призна географския дисбаланс

За първи път ние постигнахме перфектно равенство на половете на топ позициите

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.