Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да предложи "зелено споразумение" за Европа през първите 100 дни на мандата, което предвижда въглеродна неутралност на континента до 2050 г., информират АФП, "Политико" и други медии.

"Аз ще предложа зелено споразумение за Европа през първите 100 дни на поста. Ще предложа първия европейски закон за климата, който ще включва целта 2050", обяви Фон дер Лайен пред депутатите в Европейския парламент, като започна речта си на френски език.

Урсула фон дер Лайен хвърля оставка като министър на отбраната на Германия

Урсула фон дер Лайен хвърля оставка като министър на отбраната на Германия

Независимо от дали ще бъде избрана или не за председател на Европейската комисия

По време на речта Урсула фон дер Лайен поиска от континента целта от 40% намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. да бъде завишена при "двустепенен подход" до "50%, ако не и 55%".

"Искам Европа да стане първият въглеродно неутрален континент в света до 2050 г.", заяви тя.

Днес в 19,00 часа кандидатурата на Фон дер Лайен ще бъде подложена на гласуване. След речта й депутатите ще дебатират номинацията на евролидерите за председател на Европейската комисия.

Коледа през юли за ЕП - обещанията на Урсула фон дер Лайен

Коледа през юли за ЕП - обещанията на Урсула фон дер Лайен

Гласуването на номинацията й в Европейския парламент е планирано за 18,00 часа местно време във вторник

В ясна атака срещу протекционистките тенденции на глобално ниво Фон дер Лайен заяви пред евродепутатите, че тя ще се бори за базираната на правила система, ако гласуват за нея.

"Трябва да го направим по европейския начин", подчерта тя и призова за единство в ЕС.

Фараж: Урсула фон дер Лайен иска да изгради нова форма на комунизъм в ЕС

Фараж: Урсула фон дер Лайен иска да изгради нова форма на комунизъм в ЕС

Урсула фон дер Лайен следва комунистически дневен ред

Германският политик беше аплодиран, след като призова за премахване на всички пречки и отваряне на вратите, и завършване на капиталовия съюз.

Европейският съюз трябва да води международните преговори и да привлече други развити икономики на борда, изтъкна още тя.

Германските социалдемократи изтипосват в Брюксел провалите на Фон дер Лайен

Германските социалдемократи изтипосват в Брюксел провалите на Фон дер Лайен

"От самото начало тя ... надцени себе си"

Германският политик разкри намерението си да направи Европейската инвестиционна банка климатична банка.

Относно въпроса за цифровия данък, тя смята, че големите технологични компании са добре дошли на пазара, но те трябва да споделят тежестта при финансирането на социалната сфера, образованието и други услуги.

Няма да им се позволи да си играят с данъчната система, закани се политикът и добави, че минималната заплата трябва да бъде достатъчна за добър живот.

Урсула фон дер Лайен обеща ново отлагане на Брекзит, ако Великобритания поиска да се гарантира плавно напускане на блока. По думите й Великобритания ще остане съюзник, партньор и приятел на ЕС.

Меркел призна за проблеми с коалиционните партньори заради Фон дер Лайен

Меркел призна за проблеми с коалиционните партньори заради Фон дер Лайен

Затруднява работата на правителството

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на 374 депутати в 747-местния парламент, за да поеме Европейската комисия. Тайното гласуване ще започне в 19,00 часа българско време. На евроизборите бяха избрани 751 евродепутати, но трима каталунски сепаратисти отсъстват, както и един депутат от социалдемократите, който е назначен за министър в Дания и все още няма заместник.

До момента Фон дер Лайен може да разчита само на Европейската народна партия, която има 182 места в парламента, както и най-вероятно на либералите, които имат 108 депутати. Но тя се нуждае от повече гласове, някои може да дойдат от социалистите, които са втората най-голяма група в парламента.

Зелените, крайнолевите и някои крайнодесни в ЕП не подкрепят Фон дер Лайен

Зелените, крайнолевите и някои крайнодесни в ЕП не подкрепят Фон дер Лайен

Европейските консерватори и социалдемократите ще решат следобед

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.