Съпротивата на Социалдемократическата партия на Германия срещу номинирането на консервативния министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия затруднява работата на правителството.

Това призна германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след среща с датския премиер в Берлин, информира "Ройтерс".

ЕП решава съдбата на Фон дер Лайен на 16 юли

ЕП решава съдбата на Фон дер Лайен на 16 юли

Зелените обявиха, че няма да я подкрепят

"Ние работим с госпожа Фон дер Лайен за избирането й", каза Меркел.

Канцлерът поясни, че ситуацията не е лека, тъй като имат разногласия с коалиционния партньор по въпроса.

Фон дер Лайен е номинирана от евролидерите за наследник на Жан-Клод Юнкер. Не е ясно дали ще успее да получи необходимото мнозинство от 376 депутати в 751-местния законодателен орган, за да бъде потвърдена на поста

По-рано днес стана ясно, че кандидатурата на Фон дер Лайен ще бъде гласувана в Европейския парламент във вторник, 16 юли.

Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК

Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК

Ние не чухме конкретно предложение за върховенството на закона

До момента Фон дер Лайен може да разчита само на Европейската народна партия, която има 182 места в парламента, както и най-вероятно на либералите, които имат 108 депутати. Но тя се нуждае от повече гласове, някои може да дойдат от социалистите, които са втората най-голяма група в парламента.

Зелените обявиха, че няма да я подкрепят.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Урсула фон дер Лайен представи визията си за управление на ЕК пред евродепутати

Урсула фон дер Лайен представи визията си за управление на ЕК пред евродепутати

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на 376 депутати в 751 законодателния орган, за да бъде потвърдена на поста

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.