Номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия ще бъде гласувана на 16 юли в Европейския парламент, съобщават медии.

Фон дер Лайен е номинирана от евролидерите за наследник на Жан-Клод Юнкер. Не е ясно дали ще успее да получи необходимото мнозинство от 376 депутати в 751-местния законодателен орган, за да бъде потвърдена на поста.

Урсула фон дер Лайен представи визията си за управление на ЕК пред евродепутати

Урсула фон дер Лайен представи визията си за управление на ЕК пред евродепутати

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на 376 депутати в 751 законодателния орган, за да бъде потвърдена на поста

До момента Фон дер Лайен може да разчита само на Европейската народна партия, която има 182 места в парламента, както и най-вероятно на либералите, които имат 108 депутати. Но тя се нуждае от повече гласове, някои може да дойдат от социалистите, които са втората най-голяма група в парламента.

Зелените обявиха, че няма да я подкрепят.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Европарламентът разпитва Фон дер Лайен за поста шеф на ЕК

Европарламентът разпитва Фон дер Лайен за поста шеф на ЕК

Депутатите искаха един от водещите кандидати на групите да бъде председател на Европейската комисия

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.