Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е разпространила изобличаващ доклад в своята европейска политическа група, в който те наричат Урсула фон дер Лайен "неадекватен и неподходящ кандидат" да поеме ръководството на Европейската комисия преди гласуването на нейната кандидатура през следващата седмица в Европейския парламент, съобщава "Ройтерс".

Европейският парламент трябва да гласува следващия вторник за това дали Фон дер Лайен, която е министър на отбраната на Германия и приближена на канцлера Ангела Меркел, ще наследи Жан-Клод Юнкер като ръководител на комисията.

Номинацията на Фон дер Лайен от лидерите на страните членки на ЕС разгневи ГСДП, които са коалиционни партньори на Меркел в правителството, и които се чувстват огорчени, че лидерите пренебрегнаха водещите кандидати от основните европейски политически семейства в техните препирни за най-важните постове в ЕС.

Меркел призна за проблеми с коалиционните партньори заради Фон дер Лайен

Меркел призна за проблеми с коалиционните партньори заради Фон дер Лайен

Затруднява работата на правителството

Меркел заяви вчера, че положението на управляващата коалиция в Германия "не е лесно". Тя беше единственият лидер на страна членка на ЕС, която се въздържа при гласуването миналата седмица за топ позициите в евроинституциите, след като се консултира с ГСДП, която отхвърли споразумението между евролидерите.

Фон дер Лайен в момента лобира пред евродепутатите да я потвърдят като шеф на комисията. Групата на социалистите в Европарламента, към която принадлежи ГСДП, има 154 от общо 751 места, които са недостатъчни сами по себе си, за да блокират кандидатурата на Фон дер Лайен.

В доклада си ГСДП прави дисекция на политиката и управлението на Фон дер Лайен като министър на отбраната, подчертавайки скандал във връзка с възлагането на обществени поръчки, отчуждеността ѝ от висшето военно германско ръководство и пропуските в армията.

"От самото начало тя ... надцени себе си", пише в документа, написан на английски и видян от "Ройтерс".

ЕП решава съдбата на Фон дер Лайен на 16 юли

ЕП решава съдбата на Фон дер Лайен на 16 юли

Зелените обявиха, че няма да я подкрепят

Говорител на германското военно министерство е отказал да коментира документа.

Докладът със сигурност ще разпали напрежения в коалицията, които и без това вече са изострени, след като бившият председател на ГСДП Зигмар Габриел намекна, че партията може да напусне управляващата коалиция заради номинирането на Фон дер Лайен за шеф на Европейската комисия.

ГСДП е на историческо дъно в популярността си сред избирателите в резултат на решението си, дълбоко непопулярно сред нейните поддръжници, да подкрепи правителството на Меркел и е разделена по въпроса дали да остане в коалицията още две години.

Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК

Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК

Ние не чухме конкретно предложение за върховенството на закона

С подзаглавие "Липса на подкрепа в Бундесвера", в доклада ГСДП критикува "слабото управление" на Фон дер Лайен на германските въоръжени сили (Бундесвера) след арестуването на офицер по подозрение в планиране на расистка атака срещу бежанците.

"По-висшите военнослужещи бяха ужасени", пише в доклада, като се допълва: "Бяха необходими седмици, за да бъдат успокоени вътрешните критики. Въпреки това все още се говори за отчуждение между министъра и Бундесвера."

За опитите ѝ да реши проблемите във военната готовност, ГСДП изтъкват, че Фон дер Лайен не е успяла да направи значителни подобрения и че Бундесверът все още бил "в занемарено състояние".

Урсула фон дер Лайен представи визията си за управление на ЕК пред евродепутати

Урсула фон дер Лайен представи визията си за управление на ЕК пред евродепутати

Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на 376 депутати в 751 законодателния орган, за да бъде потвърдена на поста

По-малко от половината изтребители "Юрофайтър" и "Торнадо" на Германия и нито една от шестте ѝ подводници не са били готови за бойни действия през 2018 г., се казва в парламентарен доклад от януари.

Докладът на ГСДП също така посочва "взрив на разходите" при обновяването на учебен военен кораб, за което се казва: "Урсула фон дер Лайен носи политическа отговорност."

Мартин Шулц, друг бивш лидер на ГСДП, нарече Фон дер Лайен "най-слабия ни министър". Ала Катарина Барли, която ръководи кампанията на ГСДП за изборите за Европейски парламент през май, заяви, че коалицията няма да се разпадне заради нейната номинация за шеф на ЕК.

Повечето германци вярват, че Урсула фон дер Лайен не е добър избор

Повечето германци вярват, че Урсула фон дер Лайен не е добър избор

В националната политика Зелените са най-предпочитаната партия с 26%