Коледа през юли за Европейския парламент, пише "Политико".

Изправена пред решаващото гласуване в европарламента във вторник, германският военен министър Урсула фон дер Лайен, номинирана от евролидерите за председател на Европейската комисия, отговори на исканията на либералите и социалистите в законодателния орган със сладки обещания.

Германските социалдемократи изтипосват в Брюксел провалите на Фон дер Лайен

Германските социалдемократи изтипосват в Брюксел провалите на Фон дер Лайен

"От самото начало тя ... надцени себе си"

Сред обещанията е европарламентът да получи право на законодателна инициатива, за което законодателният орган отдавна настоява. Освен това Лайен е съгласна да се свиква "Конференция за бъдещето на Европа" - форум, който ще даде възможност на гражданите да изразяват вижданията си.

В писмения си отговор на исканията след проведените срещи с политическите групи през миналата седмица Фон дер Лайен повтори ангажимента си да "подобри" така наречения процес "водещ кандидат" (Spitzenkandidat), който реално беше убит, след като Европейският съвет взе решение да номинира за председател на Европейската комисия военния министър на Германия.

Меркел призна за проблеми с коалиционните партньори заради Фон дер Лайен

Меркел призна за проблеми с коалиционните партньори заради Фон дер Лайен

Затруднява работата на правителството

Фон дер Лайен също рискува много относно искането на либералите техният кандидат за председател на Европейската комисия, Маргрете Вестагер, да заема равна позиция с кандидата на социалистите, Франс Тимерманс, който в момента е заместник-председател на Европейската комисия. Фон дер Лайен заяви пред социалистите, че Тимерманс ще запази поста си, което вбеси либералите.

"В ръководния екип на Комисията влизат председателят и двамата заместник-председатели. Единият от двамата, първият заместник-председател ще заменя председателя при отсъствието му", пише германският министър. Тя не посочва кой ще е първият заместник на председателя на Европейската комисия.

ЕП решава съдбата на Фон дер Лайен на 16 юли

ЕП решава съдбата на Фон дер Лайен на 16 юли

Зелените обявиха, че няма да я подкрепят

В писмата си номинацията на консерваторите не отговаря на притесненията относно твърдения за лошо управление на германското военно министерство по време на мандата й.

Фон дер Лайен пише още, че е имала много натоварен уикенд, тъй като е подготвяла подробни политически насоки за мандата на следващата Комисия, които обхващат политиките, по които Европейският съюз ще работи. Тя допълва, че ще предостави копие на депутатите във вторник сутринта.

Писмото до социалистите е подобно като това до либералите. Но включва някои точки, които отговорят на конкретни искания на лявоцентристите. Например, Фон дер Лайен отбелязва, че се ангажира ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония за еврочленство, въпреки че Франция и Холандия са против на този етап. Също обещава на социалистите да се опита да сложи край на дългогодишния политически спор в Общността за миграцията и правилата за предоставяне на убежище.

Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК

Зелените отхвърлят Фон дер Лайен за председател на ЕК

Ние не чухме конкретно предложение за върховенството на закона

Гласуването на номинацията й в Европейския парламент е планирано за 18,00 часа местно време във вторник.

Зелените обявиха, че няма да я подкрепят.

Припомняме, след тежки тридневни преговори евролидерите взеха изненадващи решения. Те номинираха за шеф на ЕК германския военен министър Урсула фон дер Лайен. За председател на Европейския съвет е номиниран белгийският премиер Шарл Мишел, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика е номиниран испанският външен министър Жозеп Борел.

Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа.