Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен обяви намерението си да напусне заемания от нея пост, независимо от резултата от утрешното гласуване в Европейския парламент за назначаването ѝ на поста председател на Европейската комисия, съобщават германските медии, цитирайки нейно изявление.

"Независимо от резултата (от гласуването), в сряда аз ще подам оставка като министър на отбраната, за да съсредоточа всичките си сили в служба на Европа", изтъква Фон дер Лайен.

Коледа през юли за ЕП - обещанията на Урсула фон дер Лайен

Коледа през юли за ЕП - обещанията на Урсула фон дер Лайен

Гласуването на номинацията й в Европейския парламент е планирано за 18,00 часа местно време във вторник

Германският канцлер Ангела Меркел коментира в тази връзка, че уважава решението на Фон дер Лайен

"Бих искала да кажа, че уважавам това решение и то дава да се разбере, че Урсула фон дер Лайен е взела решение за нов етап от живота си", посочи Меркел. 

Европейският парламент се очаква утре да гласува дали да потвърди Фон дер Лайен на поста председател на Европейската комисия. 

В началото на юли председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че лидерите на страните членки на ЕС са постигнали съгласие по списък с кандидатите за ръководители на европейските институции.

В това число лидерите на ЕС се договориха да издигнат кандидатурата на министъра на отбраната на Германия за нов председател на Европейската комисия. 60-годишната Фон дер Лайен беше изненадващият компромисен кандидат в последния момент за заместник на Жан-Клод Юнкер. 

Германските социалдемократи изтипосват в Брюксел провалите на Фон дер Лайен

Германските социалдемократи изтипосват в Брюксел провалите на Фон дер Лайен

"От самото начало тя ... надцени себе си"