Турция и Армения подновиха преговорите, насочени към нормализиране на отношенията след двегодишно затишие. Двете страни се споразумяха да опростят визовите правила. Това предаде агенция Ройтерс.

Анкара прекъсна дипломатическите и търговски отношения с Ереван през 1993 г. Турция подкрепа Азербайджан във войната му с Армения за района на Нагорни Карабах и задълбочи връзките си с етнически тюркските азери през последните години.

След края на конфликта в Нагорни Карабах членката на НАТО Турция се опитва да съживи своите исторически обтегнати връзки с Армения, въпреки че нормализирането зависи от напредъка в мирните преговори на Армения с Азербайджан.

Турски и арменски специални пратеници проведоха пети кръг от преговори за граничния пункт Аликан-Магара. Те се съгласиха да оценят техническите изисквания за повторното отваряне на граничния пункт Акяка-Ахурик за железопътен транспорт, както и да опростят взаимните визови процедури за притежателите на дипломатически и официални паспорти.

Двете страни потвърдиха ангажимента си да преследват нормализиране без предварителни условия, но не дават дата за следващия кръг от преговори.

Турция и Армения имат дългогодишен спор за т.нар. арменски геноцид, извършен през 1915 г. в Османската империя. Турция приема, че много арменци, живеещи в Османската империя, са били убити в сблъсъци с османските сили по време на Първата световна война, но оспорва техния брой и отрича това да е геноцид.

Армения и Турция отварят границата помежду си

Армения и Турция отварят границата помежду си

Между двете страни са възстановени и въздушните връзки