Лидерът на лейбъристите в Обединеното кралство Киър Стармър обеща да се оттегли, ако бъде глобен за нарушаване на правилата за COVID-19 заради събиране на партийни служители.

Главният опозиционен лидер в страната призна, че пил бира в офис на неговата партия в северния английски град Дъръм през април 2021 г., но отрича обвиненията, че правилата за блокиране, действали тогава, са били нарушени.

Джонсън се извини пред британския парламент за "Партигейт"

Джонсън се извини пред британския парламент за "Партигейт"

Тази седмица депутатите решават дали да бъде разследван, че е подвел парламента

"Но ако полицията реши да ми издаде фиш за глоба, аз, разбира се, бих подал оставка като партиен лидер".

Полицията в Дърам наскоро обяви, че ще разследва събирането, въпреки че е извършила по-ранна оценка и е установила, че не е установено нарушение.

Стармър каза в понеделник, че винаги е спазвал правилата по време на пандемията от COVID-19 и пазил своята чест и почтеност.

Лидерът на опозицията обаче настоя, че неговият случай е различен от този на премиера, като добави, че Борис Джонсън не е подал оставка, след като е бил глобен за нарушаване на ограниченията за блокиране на COVID-19.

Припомняме, че британският премиер управлението на премиера консерватор Борис Джонсън бе разклатено заради т.нар. "партигейт" - разкрития за нарушени правила, които наложи самото правителство. 

Джонсън и финансовият министър Риши Сунак бяха глобени, но не подадоха оставки. 

Първа оставка заради британския "Партигейт", но не на Борис Джонсън

Първа оставка заради британския "Партигейт", но не на Борис Джонсън

Поста си напуска зам.министърът на правосъдието

Оставки подадоха сътрудници на премиера. 

Самият Стармър тогава настоя за оттегляне на Джонсън.