Британският премиер Кийр Стармър каза, че по улиците ще патрулира достатъчно полиция, за да се справи с антимюсюлманските и антиимигрантските протести през следващите дни, предава "Ройтерс".

Протести в редица малки и големи градове избухнаха след убийството на три момичета в Саутпорт, след като фалшиви съобщения в социалните медии погрешно идентифицираха заподозрения убиец като ислямистки мигрант.

Размириците се разпространиха, като протестиращите се насочиха към джамии и разбиха прозорци на хотели, в които се помещават имигранти от Африка и Близкия изток, скандирайки "изхвърлете ги навън" в първото широко разпространено избухване на насилие във Великобритания от 13 години насам.

В онлайн съобщения се казва, че имиграционни центрове и адвокатски кантори, подпомагащи мигранти, ще бъдат атакувани в сряда, което накара антифашистките групи да заявят, че ще се противопоставят на всяка демонстрация.

Говорейки след спешна среща с министри и началници на полицията във вторник, Стармър каза, че полицията ще бъде на място, за да се справи с всякакви по-нататъшни безредици.

"Първото ни задължение е да гарантираме, че нашите общности са в безопасност", каза той пред медиите.

Той каза, че фактът, че протестите се провеждат на различни места, го затруднява, но той е получил уверението, от което се нуждае, че полицията може да се справи с всякакви безредици.

Правителството увеличи капацитета на затворите, за да се справи с големия брой арести, извършени по време на размириците.

Стармър каза, че повече от 400 души са били арестувани, 100 са били обвинени и той очаква присъдите да започнат скоро.

Трима души ще бъдат осъдени в сряда в Ливърпул, северозападна Англия, след като се признаха за виновни за насилие, съобщиха от прокуратурата.

Министерството на правосъдието, което трябва да освободи някои затворници по-рано, тъй като се бори с кризата с пренаселеността на затворите, каза, че близо 600 затворнически места са били осигурени за настаняване на лица, участващи в насилствените демонстрации.

Великобритания разширява затворите си, за да побере задържаните протестиращи

Великобритания разширява затворите си, за да побере задържаните протестиращи

До момента са арестувани около 400 души