В Прага започва неформална среща на външните министри на страните от НАТО, на която присъства и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Преди заседанието Столтенберг заяви, че украинските въоръжени сили все още могат да спечелят на бойното поле, но за това Киев се нуждае от значителна подкрепа от НАТО, цитира думите му Би Би Си.

"Украйна продължава да се бори смело, но предизвикателствата, с които се сблъсква, са големи и продължават да растат. Украйна все още може да победи, но само при условие, че продължава мощната подкрепа от страна на съюзниците от НАТО. Затова по време на срещата на върха на НАТО през юли планираме да направим нашата подкрепа по-силна. Това ще включва по-активна роля на НАТО в координацията на отбранителната помощ и обучението, както и многогодишни финансови ангажименти," каза Столтенберг.

Столтенберг също така каза, че за западните съюзници е "дошло време" да преразгледат някои ограничения за използване на предоставеното на Украйна оръжие. През последните седмици Киев призовава западните страни да отменят забраната за използване на натовско оръжие за удари по цели на територията на Русия.

Чешкият външен министър Ян Липавски заяви, че Чешката република се присъединява към групата съюзници на Украйна, които не възразяват срещу използването на доставеното от тях оръжие срещу цели в Русия. Липавски уточни, че "Чешката република в принцип няма проблеми" с използването на нейното оръжие срещу руски цели. Той добави, че Чехия не трябва да диктува политика на своите съюзници, но е по-добре да се опитат да свалят самолетите, които изстрелват ракети, вместо самите ракети.

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Столтенберг: Украински атаки със западни оръжия срещу Русия не значат участие на НАТО

Алиансът имал право да подкрепя Киев, без да е страна в конфликта

Руският президент Владимир Путин във вторник коментира думите на Столтенберг за премахване на забраната Украйна да използва западни оръжия за удари по цели в Русия, цитира думите му руската служба на BBC.

"Така. Тези представители на страните от НАТО, особено в Европа, особено в малките държави, като цяло трябва да са наясно с какво си играят. Те трябва да помнят, че това са по правило държави с малка територия и много гъсто население. И това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руска територия", каза Путин.

Лавров: Доставката на F-16 за Украйна е сигнално действие на НАТО в ядрената сфера

Лавров: Доставката на F-16 за Украйна е сигнално действие на НАТО в ядрената сфера

Той се надява руско-беларуските ядрени учения да вразумят противниците на Русия