Стотици босненски сърби развяваха знамена на Сърбия и Русия и банери на руския президент Владимир Путин на протест в подкрепа на своя сепаратистки лидер Милорад Додик, който се стреми към съюз със съседна Сърбия, съобщава "Евронюз".

Додик, който има близки връзки с Путин, открито се стреми да отдели босненски сръбски територии от останалата част на Босна и да ги присъедини към съседна Сърбия

Протестите се проведоха на немаркираната вътрешна граница в Босна, която разделя страната на две - босненско-сръбската Република Сръбска и босненско-хърватската федерация - както се изисква от мирното споразумение с посредничеството на САЩ, сложило край на войната в страната от 1992-95 г.

Сръбските протестиращи скандираха лозунги срещу Босна като единна държава. Те блокираха за кратко движението между двете области, но нямаше съобщения за големи инциденти.

"Ние винаги сме били на страната на победителите, каза Любиша Чосич, босненски сръбски служител. Ние винаги сме били на страната на свободата. Така че връзката ни с Руската федерация и руския народ е страхотна."

Додик, който има близки връзки с Путин, открито се стреми да отдели териториите на босненските сърби от останалата част на Босна и да ги присъедини към съседна Сърбия. Заради това той беше санкциониран от САЩ през 2017 г.

Притесненията са, че Сърбия, съюзник на Русия, може да разпали напрежението на Балканите, за да отклони поне част от вниманието на света от войната в Украйна.

Милорад Додик иска Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в ЕС

Милорад Додик иска Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в ЕС

Поредна спорна изява на босненския сръбски лидер

Босненските прокурори са в процес на повдигане на обвинения срещу Додик за неговите сепаратистки действия и за неспазване на решенията на международен служител, който наблюдава мира в страната.

Той може да получи до пет години затвор, ако бъде осъден от босненски съд по тези обвинения.

Ако му бъде издадена осъдителна присъда , това би означавало край на политическата кариера на Додик.

От друга страна, ако Додик не признае присъдата, това може да доведе дo задълбочаване на процесите на отцепване на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

В края на август, Додик каза, че Босна и Херцеговина трябва да кандидатства за присъединяване към групата БРИКС като алтернатива на Европейския съюз. 

Повдигнаха обвинение на Милорад Додик

Повдигнаха обвинение на Милорад Додик

Една присъда може да означава край на кариерата му, но може да доведе и до отцепване на Република Сръбска

"Като се има предвид, че от Брюксел винаги излизат нови и неясни условия за приемане в Европейския съюз, смятам, че Босна и Херцеговина трябва да подаде молба за членство в БРИКС", написа той в X, известен преди като "Туитър" "Вярвам, че ще бъдем приети там преди (да станем член на) ЕС."

Додик каза, че представители на Република Сръбска ще изпратят предложение до босненското правителство "в следващите дни", като поскат от министрите да разгледат този план.

Додик, лидер на Република Сръбска, една от двете административни единици в Босна и Херцеговина, има проблемни отношения с ЕС от години. Той многократно е използвал сепаратистка реторика, подклаждал е националистически настроения и е заплашвал да създаде отцепническа сръбска армия.

В момента той е под санкции на САЩ за подкопаване на босненските институции и заплаха за териториалната цялост на страната.

Дори на фона на войната в Украйна Додик поддържа близки отношения с Кремъл. През януари той удостои президента на Русия Владимир Путин с най-високото отличие на Република Сръбска, ход, който беше критикуван от служители на ЕС и САЩ. Европейската комисия бързо напомни на Додик за значението на върховенството на закона, докато страната се стреми към членство в ЕС, особено след като Босна спечели статут на кандидат за ЕС миналия декември.

БРИКС - съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - наскоро се съгласи да покани още шест държави да се присъединят към техния съюз.

Додик положи клетва като президент на Република Сръбска

Додик положи клетва като президент на Република Сръбска

Нови предизивикателства за Босна и Херцеговина