Близо 300 незаконно пребиващи чужденци са задържани от френската полиция при акцията по премахването на лагера Кале, по-известен като „джунглата", съобщи БиБиСи.

Операцията по отстраняването на постройките, обитавани от предимно афганистански граждани, започна рано тази сутрин. Преди пристигането на полицаите лагерът е бил обграден от жива верига, организирана от защитници на човешките права.

Според очевидци малко след започването на акцията органите на реда са влезли в сблъсък с някои от обитателите на лагера.

Шефът на полицията в Кале обаче описа проведената операция като успешна. Той обясни, че сред задържаните има 132 непълнолетни. Полицаите не са арестували нито една жена, допълва БиБиСи.

Втората операция по премахването на „джунглата" включва разчистване на постройки там, като за целта ще бъдат използвани багери.

Според френски медии обаче съществуват съмнения за успеха на акцията, защото преди днешните действия на полицията стотици имигранти от Кале са напуснали лагера и съществува риск те просто да се установят на друго място.