Литва предупреди, че руският президент Владимир Путин може да тества НАТО в седмиците преди Доналд Тръмп да встъпки в длъжност като американски президент, съобщава кореспондентът на БиБиСи във Вилнюс.

Литовският външен министър Линас Линкявичюс алармирал, че бил "много уплашен" за прибалтийските страни, както и за сирийския град Алепо.

Никъде другаде проблемното встъпване в длъжност на Доналд Тръмп не се наблюдава по-внимателно отколкото в страните от Прибалтика, отбелязва БиБиСи.

Литва смята, че нейният черноглед възглед за руските намерения е оправдан от нейната география и нейната история.

Някога част от Съветския съюз, сега страната е член както на НАТО, така и на Европейския съюз. Тя има сухопътна граница с руския анклав Калининград, който се намира на Балтийско море.

В столицата Вилнюс има изрисуван графит, изобразяващ Тръмп и Путин в страстна прегръдка.

Правителството естествено изразява своите възгледи с по-малко зловещи понятия и термини, но то споделя основното опасение на художника, че Тръмп и Путин са твърде близки.

Страхът във Вилнюс е, че САЩ много искат да видят Русия като потенциален партньор и не са склонни да споделят възгледа в Източна Европа, че Москва представлява сериозна и непосредствена военна заплаха.

Литовският външен министър Линкявичюс е заявил пред БиБиСи просто: "Русия не е суперсила, тя е огромен проблем".

Русия настоява, че не е заплаха, като твърди, че НАТО е отговорно за подклаждането на напрежението в региона и чрез разпростирането си в Източна Европа и премествайки военни части в близост до руските граници.

Външният министър на Литва изтъква, че имало опасност Путин да види периода до официалното встъпване в длъжност на Тръмп през януари като възможност за тестване на военната готовност и дипломатическата твърдост на западния военен алианс.

"Новата администрация (на САЩ) встъпва в длъжност чак през втората половина на януари", посочил Линкявичюс и добавил: "Много съм уплашен и обезпокоен относно този период не само заради регионите, които са в близост до нас, но нека се надяваме, че Алепо няма да бъде сравнено със земята дотогава."

Литва отбеляза с тревога, че Москва укрепва и превъоръжава огромните си военни бази в Калининград. А и са изминали само 25 години от времето, когато Москва изпрати танкове, които да смажат мирните протести за независимост във Вилнюс.