Съдът на Европейския съюз постанови, че националните правителства "разполагат с широка свобода" при оценката на заявленията за визи и имат правомощията да отказват студентски визи на всеки, който "представлява заплаха, дори и потенциална, за обществената сигурност", съобщава "Политико".

В конкретния случай казусът е свързан с иранката Сахар Фахимиан, чието искане за завършване на докторат в сферата на системи за сигурност за мобилни телефони в Техническия университет в германския град Дармщат беше отхвърлено на основание националната сигурност. Фахимиан обжалва това решение, а германският съд отпрати казуса в Съда на Европейския съюз.

Върховният съд на Европа определи, че тъй като Фахимиан по-рано е учила в ирански университет, който е бил ударен от санкциите на ЕС заради връзките му с правителството, а предложената докторантура е в "деликатна област", германското правителство е било оправдано в своите притеснения за "обществената сигурност".

Ала обществената сигурност не оправдава събирането на поверителна информация и нарушаването на човешките права, изтъква съдът.