Правителствата на страните от Европейския съюз започнаха обсъждания, за да преценят дали и кога да отменят годишната промяна на часа, съобщава "Ройтерс".

Миналият месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви план да се спре с промяната на часа в Европа през следващата година, след като милиони хора отговорят на анкета и искат да се сложи край на тази дългогодишна практика.

Норбърт Хофер, министър на транспорта на Австрия, която е момента е европредседател коментира, че 2019 година е твърде скоро.

"Ще трябва да се намери компромис, тъй като някои страни, всъщност повечето, имат резерви относно промяната на системата през 2019 г.", обясни той. Много страни се позовават на редица технически проблеми, които трябва да бъдат решени, включително една от страните съобщава, че авиокомпаниите имат нужда от 18 месеца за да се подготвят.

Европейската комисия поиска всяко правителство да реши до април, кой часови пояс избират за постоянно.

Хофер допълва, че Австрия е съгласна промяната да се осъществи, тъй като проучванията показват, че промяната на часа има отрицателно въздействие върху хората и животните и че не е постигната първоначалната цел за пестене на енергия.

"Това не ни донесе нищо. Това беше идея от 70-те години на миналия век, времето на петролната криза, а сега е време да се сложи край на тази мярка. Мнозинството (от страните) подкрепя тази цел. Има някои страни, които са скептични".

Датският министър на транспорта Оле Бирк Олесен коментира, че е трябвало да се проведе пълен обществен дебат по въпроса, който все още не се е състоял в Дания и не е реалистично да се сменят часовниците следващата година.

Люксембург, където близо половината от работещите всъщност живеят в Белгия, Франция или Германия, призовава за хармонизирана система, като министърът допълва, че ще бъде "катастрофално", ако тези държави са в различни часови зони.

Дори и в страни, където има консенсус за смяна на часа, няма непременно съгласие дали да се избере лятно или зимно време.

Естонският министър Кадри Симсън коментира, че се очаква "разгорещен дебат" за часа и кое точно да бъде избрано.

51% от българите искат лятно часово време

51% от българите искат лятно часово време

38% са гласували за зимно

Припомняме, Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне. До месец април 2019 година страните трябва да съобщят дали предпочитат да останат за постоянно с астрономическото (зимното) или лятното часово време.

Темата предизвика обществен дебат и у нас. Социологическата агенция "Екзакта Рисърч Груп" направи сондаж, който изследва същия въпрос: Кое време - лятното или зимното - да се прилага като постоянно у нас занапред?

Резултатите: 48% от българите предпочитат в България да се въведе за постоянно зимното часово време. 32% пък са на мнение, че лятното часово време е по-добро.

Проучването на "Екзакта" отбелязва висок процент българи, които нямат мнение по въпроса.

Социологическата агенция "Галъп интернешънал" също направи анкета по темата. Резултатите сочат, че 59% от българите не подкрепят смяната на часовото време през пролетта и есента. Само 13% от сънародниците ни одобряват сезонната промяна на времето.

Отново се констатира голям процент българи (20%), които нямат мнение по този въпрос.

На 11 октомври, четвъртък, приключи и националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време. В националното допитване са участвали над 17 000 българи.

Резултатите - 96% от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време, като 51% от българите предпочитат лятното часове време, а 38% - зимното.

Преди малко повече от година в своя анкета news.bg попита читателите си:

"Как ви се отразява смяната на времето?"

анкета

Как ви се отразява смяната на времето?

Виж резултати

Не я усещам 22.5%

До няколко дни се сменям и аз 13.2%

Един месец съм като болен 18.6%

Тази смяна е добре, пролетта е ужас 12.3%

Дразни ме принципно 33.4%