Страните членки на ЕС могат да наложат по-строги ограничения за поставянето на ваксините срещу Covid-19 по своя преценка. Това заяви говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмаекер, цитиран от БНР.

Той каза това ден, след като Европейската агенция по лекарствата предупреди, че има връзка между образуването на тромбози и ваксината на "АстраЗенека".

Припомняме, малко по-рано Европейският съд по правата на човека (ECHR) постанови, че задължителната ваксинация може да се разглежда като необходимост в демократичните общества.

В България препоръчват за жените под 60-годишна възраст ваксината "АстраЗенека" да се прилага с повишено внимание и да не се прилагат при жени с повишен риск от тромбоза.

Редица страни в Европа въведоха ограничения при ваксинирането с "АстраЗенека" след становището на Европейската агенция по лекарствата за връзка на препарата със случаи на тромбоза при инжектирани.

Италия ще препоръча ваксината на "АстраЗенека" вече да се прилага само на хора над 60 години след заключението за препарата на Европейската агенция по лекарствата. Тези, които вече имат първа доза, ще могат да си поставят и втората.

В Испания здравно министерство предложи препаратът да се прилага само във възрастовата група между 60 и 65 години, за да се успокои обществеността, въпреки че и там експертите повтарят, че ползите от "АстраЗенека" многократно надвишават рисковете.

Възрастови ограничения за имунизация с тази ваксина наложиха и Нидерландия и Франция и Германия.

Епидемиолог: Има връзка между Астра Зенека и тромбози, но рискът е много рядък

Епидемиолог: Има връзка между Астра Зенека и тромбози, но рискът е много рядък

Смърт може да настъпи при 1 на 1 милион

"В Германия не разчитаме много на ваксината на "АстраЗенека" и затова можем да имунизираме с втора доза от друг производител, така ще намалим или дори избегнем опасността от тежки странични ефекти", каза председателят на постоянната ваксинационна комисия в Германия професор Томас Мертенс. По думите му все още не е ясно, колко е висок рискът при втората доза и това е причината да се препоръчва при младите хора под 60 години да се прилага втора доза от РНК ваксина"".

Към момента здравните министри на страните членки на Евросъюза не успяха да договорят координиран подход при използването на продукта на "АстраЗенека".