Страните в ЕС не успяват да постигнат собствените си цели за координирани военни разходи, за всичко - от поръчки до научни изследвания, се казва в доклад на Европейската отбранителна агенция - ЕОА, съобщава "Политико".

Хорхе Домек, главен изпълнителен директор на ЕОА, заяви, че е имало "тревожен спад" в общите поръчки за оборудване и разходи за научни изследвания, като отбелязва, че съвместните инвестиции в научни проекти и технологии в страните от ЕС са "значително под нивата от 2008 г."

Това е въпреки общите разходи за отбрана, които се връщат близо до нивата от преди финансовата криза, въпреки че някои големи страни като Германия продължават да са под натиск да не изпълнят целта на НАТО за 2% от БВП.

ЕОА заяви, че общите разходи за 27 държави от ЕС, без Дания, която се отказва от агенцията на ЕС - възлизат на 223 милиарда евро през 2018 г., което е с около 3% повече спрямо предходната година и петото поредно общо годишно увеличение.

Столтенберг: След Брекзит 80% от разходите на НАТО ще са от страни извън ЕС

Столтенберг: След Брекзит 80% от разходите на НАТО ще са от страни извън ЕС

Само заедно НАТО и ЕС могат да гарантират сигурността…

Но страните не са достигнали собствените си цели от 2007 г. за така наречените еталони за калибриране на разходите. Например, докато страните се съгласиха да инвестират 35% от общите си доставки на оборудване в сътрудничество с други държави от ЕС, в действителност тази цифра е 17,8% през 2018 г. - по-малко от пика за 2011 г. от 24%.

Междувременно разходите от 153 милиона евро на страните за научноизследователски и технологични проекти през 2018 г., са едва една трета от общите изразходвани през 2008 г., според данните, събрани от данни на националните министерства на отбраната.

ЕК създава Европейски фонд за отбрана, предназначен да насърчи сътрудничеството между държавите от ЕС в областта на научните изследвания и развитието на отбраната. Размерът на фонда ще зависи от по-широки преговори за следващия дългосрочен бюджет на блока - Многогодишната финансова рамка.

Европа отделя за отбрана над $300 млрд. 2021 г.

Европа отделя за отбрана над $300 млрд. 2021 г.

Тази тема е сред доста обсъжданите на Стария континент