Страните от Г-20 осигуряват четири пъти повече публично финансиране за изкопаеми горива отколкото за възобновяемата енергия (ВЕИ).

Това разкрива доклад на коалиция от неправителствени организации преди провеждането на срещата на върха на 20-те най-развити световни икономики в Хамбург, където германският канцлер Ангела Меркел заяви, че изменението на климата ще бъде в центъра на дневния ред, пише британското издание "Гардиън".

Авторите на доклада обвиняват страните от Г-20 в говорене на различни неща според както им отърва, като срещата на върха е изправена пред предизвикателството на скептичната американска администрация, след като президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от глобалното споразумение за климата от Париж.

Публичното финансиране се отпуска под формата на облекчени заеми и гаранции от правителствата, и заедно с огромните субсидии за изкопаемите горива, това прави въглищните, петролните и газовите централи по-евтини от ВЕИ централите, а това означава, че няма да се отбележи никакъв напредък по отношение на емитирания в атмосферата въглероден диоксид.

Ала учените пресмятат, че за да се запази увеличаването на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, повечето запаси от изкопаеми горива трябва да си останат в земните недра, което изисква значителна промяна в инвестициите в чиста енергия.

Новият доклад установява, че страните от Г-20 са осигурили 71,8 млрд. долара публично финансиране за проекти за изкопаеми горива между 2013 и 2015 г., в сравнение със само 18,7 млрд. долара за възобновяема енергия. Япония е осигурила най-голямата част от тези средства - 16,5 млрд. долара, което е шест пъти повече, отколкото е отпуснала за ВЕИ.

Китай, който ограничава използването на въглища и все повече е разглеждан като лидер в борбата с климатичните промени, е предоставил 13,5 млрд. долара за изкопаеми горива, но само 85 млн. долара за зелена енергия.

Германия, също разглеждана като лидер в борбата с климатичните изменения, е осигурила 3,5 млрд. долара публично финансиране за изкопаеми горива в сравнение с 2,4 млрд. долара за ВЕИ.

Великобритания е осигурила 972 млн. долара за изкопаеми горива в сравнение със 172 млн. долара за възобновяема енергия.

"Когато страните от Г-20 се ангажираха с Парижкото споразумение за климата, те обещаха на света, че ще предприемат значими стъпки за ограничаване на въглеродните си емисии в опит да предотвратят най-лошите последици от климатичната криза", изтъква Никол Гио от Sierra Club, една от организациите, които са съставили доклада.

"Ала както вече знаем, тези страни говорят различни неща по темата в зависимост от изгодата си и адресата си. Безотговорно е всяка страна да продължава да пилее публични средства за изкопаеми горива, след като източниците на чиста енергия са лесно достъпни и по-рентабилни и по-здравословни за семействата и общностите по света", допълва Никол Гио.

"Лидерите на Г-20 може да искат да говорят за климата, но е ясно, че тяхното говорене не струва пукната пара", подчертава Кейт Деанджелис от американското подразделение на неправителствената организация "Приятели на Земята", която също е част от екипа, съставил доклада. "Докато се хвалят взаимно за инвестирането във възобновяема енергия в страните си, те финансират с милиарди долари мръсни проекти за изкопаеми горива в развиващите се страни", допълва тя.