Стрелбата на полицая по чернокожия Данте Райт е била неволна грешка. Това стана ясно след брифинг на полицията в Минеаполис, американския щат Минесота, предаде CNN.  Вместо тейзър (устройството, което се използва при арести от полицаите), униформеният е извадил огнестрелното си оръжието и е стрелял по мъжа. Това обясни полицейският шеф Тим Ганън след проведената от него проверка по записи от камерите, като разясни накратко какви са правилата при арестите.

Той обяви, че въпросният полицай временно не е на служба. Поискани са допълнителни проверки по случая с убийството.

Припомняме, че полицията в района на Минеаполис застреля мъж от град Бруклин Сентър в неделя следобед, което предизвика сблъсъци между стотици протестиращи и служители на реда на фона на продължаващия процес срещу бившия полицай Дерек Шовин за убийството на чернокожия американец Джордж Флойд.

Жертвата е 20-годишният чернокож Донът Райт. Според полицията инцидентът е станал малко преди 14:00 часа, когато полицай е спрял автомобил за нарушение. От полицията съобщават, че шофьорът отново влязъл в колата, докато полицаи са се опитвали да го арестуват и единият от служителите на реда открил стрелба.

Убийство на чернокож от полицията предизвика протести до Минеаполис

Убийство на чернокож от полицията предизвика протести до Минеаполис

Жертвата е 20-годишният чернокож Донът Райт

В неделя вечерта стотици протестиращи се събраха пред централата на полицията в Бруклин Сентър. Те бяха посрещнати от сили за борба с безредиците, които използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и други муниции. Сблъсъците продължиха до 23:00 часа местно време.

Кметът на града Майк Елиът наложи вечерен час.

Полицията обяви, че замесените служители на реда са пуснали носените от тях камери по време на стрелбата.

Бруклин Сентър е град северозападно от Минеаполис с население от 30 000 души. Напрежението в региона е засилено заради процеса срещу Дерек Шовин, който е обвинен за убийството на 46-годишния Джордж Флод. Процесът продължава трета седмица.

Процесът за убийството на Джордж Флойд остава в Минеаполис

Процесът за убийството на Джордж Флойд остава в Минеаполис

Полицаят Шовин е съден за причинена смърт на невъоръжен