иракСилите за сигурност в източния иракски град Кут са открили огън по граждани, събрали се на протест срещу местен управник, съобщава „Ню Йорк Таймс". В кървавия сблъсък, станал късно в сряда, са загинали поне трима души.

След като полицаите стреляли по тълпата, протестиращите се разярили и подпалили къщата и офиса му, както и автомобилите на негови подчинени. Поне 27 души са били ранени, като един от тях е от силите за сигурност. Губернаторът и служителите му успели да се измъкнат, като самият управник избягал в Багдад.

Когато започнаха да стрелят по нас, осъзнах, че ние не сме свободна страна, че живеем в диктаторска система. Ние, обаче, няма да отстъпим", заяви един от демонстрантите.

Това е най-кървавият протест в Ирак от началото на броженията в Близкия Изток, като до този момент хората протестират основно с искания за по-добри условия на живот.

Митингът в сряда е бил организиран от организация, наречена „Младежта на Кут", която иска губернаторът Латиф Хамад ал-Тарфа да подаде оставка, защото не е създал достатъчно нови работни места и не е решил проблемите с електроснабдяването. Според тях той е откраднал и държавни пари.

Кут е преимуществено шиитски град с население от 850 000 души. Той е разположен близо до границата с Иран.