Ел Шафи Елшейх, терористът от ДАЕШ/ИДИЛ, който е бил част от група, известна като "Бийтълс", беше осъден в петък от американски съд на осем последователни доживотни присъди за измъчване и убийство на четирима американски граждани.

"С днешната присъда най-накрая получихме малко справедливост", заяви Даян Фоули, майка на Джеймс Фоули, една от жертвите на "Бийтълс", на пресконференция след произнасянето на присъдата.

Разкриха джихадиста, обезглавил Хейнс, Фоули и Сотлоф

Разкриха джихадиста, обезглавил Хейнс, Фоули и Сотлоф

Все още името и националността няма да бъдат разкрити

"Мисля, че има облекчение, знаете, това беше доста тежко изпитание, което наистина е изтощително", продължи тя.

Другите три жертви бяха Стивън Сотлоф, Питър Касиг и Кайла Мюлер.

Тримата американци - Фоули, Сотлоф и Касиг - бяха обезглавени, докато бяха в плен, а терористичната групировка пусна пропагандни видеозаписи с екзекуциите им в интернет, което постави началото на трескаво търсене на самоличността на групата маскирани мъже, които бяха наречени "Бийтълс" заради британския им акцент.

Елшейх - роден в Обединеното кралство, но лишен от гражданство там, след като е идентифициран - е наречен "Ринго".

Британските тайни служби разпознаха убиеца на Джеймс Фоули

Британските тайни служби разпознаха убиеца на Джеймс Фоули

Вестникът се позовава на високопоставени правителствени източници

"Днес се навършват осем години от ужасното обезглавяване на сина ни Джим от ИДИЛ", заяви майката на Фоули. "Но днес си спомняме за четирима изключителни млади американци."

Мюлер е изнасилена многократно от бившия лидер на ДАЕШ/ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади преди смъртта си.

"Това е малка част от справедливостта, която ще ни помогне да се излекуваме малко, но не мисля, че някога ще има затваряне", каза бащата на Кайла Карл Мюлер.

През април федерален съдия осъди Елшейх на доживотна присъда за всяко от осемте обвинения, по които беше признат за виновен.

Смъртната присъда беше премахната като част от сделката, която САЩ сключиха с Обединеното кралство, за да може делото да се гледа в САЩ.

Френски журналист разпозна стрелеца от Брюксел като един от мъчителите на Фоули и Сотлоф

Никола Енен, също пленник

Оцелелите заложници свидетелстват по време на процеса, че "Бийтълс" пренаписвали песента на "Ийгълс" "Хотел Калифорния" като "Хотел Осама" и ги карали да пеят припева: "Никога няма да си тръгнеш".

Повече от 20 заложници бяха взети в плен от 2012 до 2015 г., когато ДАЕШ/ИДИЛ контролираше големи територии в Ирак и Сирия.

"Тези смели американци видяха страданията на сирийския народ и решиха да помогнат, било то като предоставят хуманитарна помощ или като разкажат на света за трагичната сирийска криза", каза Фоли. "Те са оставили наследство от дълбока морална смелост".