Световната банка обяви създаването на многодонорски доверителен фонд, целящ да подкрепи правителството на Украйна, за облекчаването и последващото възстановяване на страната от продължаващата война.

Австрия дарява 20 млн. евро на Световната банка за фонда за Украйна

Австрия дарява 20 млн. евро на Световната банка за фонда за Украйна

Фондът има за цел да подпомогне Украйна в планирането и изпълнението на мерките за възстановяване

"Доверителният фонд за помощ, възстановяване, реконструкция и реформа на Украйна (URTF), управляван от Световната банка, ще осигури координирано финансиране и механизъм за подкрепа, за да помогне на правителството на Украйна да поддържа своя административен капацитет и капацитет за предоставяне на услуги, да провежда усилия за подпомагане, както както и да планират и изпълняват програмата за реконструкция и реформи на Украйна", се казва в прессъобщението на Световната банка.

Както беше отбелязано, Фондът също така ще предостави ресурси за критична консултантска и аналитична работа за помощ и усилия за възстановяване.

Световната банка помага с още 500 млн. долара на Украйна

Световната банка помага с още 500 млн. долара на Украйна

За възстановяването на страната ще са нужни близо 350 млрд. долара

Световната банка планира да предостави още 1,7 милиарда долара на Украйна до края на 2022 г.

Припомняме, че Полша отказа в сряда вечерта да подкрепи пакетно споразумение за отпускане на 18 милиарда евро помощ от Европейския съюз за Украйна, както и две на вид несвързани, но на практика свързани решения за Унгария поради опасения относно отделен план за минимална ставка на корпоративния данък.

Четирите отделни въпроса — подкрепата за Украйна, планът за разходите на Унгария по Фонда за възстановяване след пандемията, решението за замразяване на средства от 6,3 милиарда евро за Будапеща и данъчната реформа — бяха част от пакетно споразумение, което трябваше да се приеме в четвъртък.