Полските религиозни и политически лидери трябва недвусмислено да осъдят антисемитското поведение след редица обезпокоителни събития в страната, пише ръководителят на Световния еврейски конгрес, цитиран от "Ройтерс".

Роналд С. Лаудер критикува "гледката на протестиращите по улиците на Варшава, скандиращи антиеврейски и антиамерикански лозунги" и изгарянето на чучело на Юда в полския град Пручник през април.

"Не можем да позволим на призраците от миналото да се издигнат отново и да доведат до унищожаване на онова, което нашите народи са изградили в продължение на години", коментира той.

Обявиха за антисемитизъм полска традиция за бой на чучело на Юда Искариотски

Обявиха за антисемитизъм полска традиция за бой на чучело на Юда Искариотски

Световният еврейски конгрес е възмутен от приликата с ортодоксален евреин

Стотици крайно десни привърженици влязоха в Варшава в събота в знак на протест срещу американския закон за реституцията на еврейската собственост, конфискувана по време или след Втората световна война, все по-важен въпрос за изборите в Полша.

Правителството на управляващата партия PiS заяви, че като жертва във Втората световна война, Полша не бива да бъде обременена с никакви финансови задължения.

Полша бе дом на една от най-големите еврейски общности в света, преди почти напълно да бъде унищожена от нацистките окупатори, които създадоха лагери на смъртта на полска земя.

"Поляците не могат и не трябва да бъдат обвинявани за факта, че нацистите избраха окупираната от нацистите Полша като място за лагерите на смъртта си", пише Лаудер.

Полша ще проведе избори за Европейски парламент на 26 май и национални избори през есента.

Полша отмени посещение на израелски представители заради реституция от ВСВ

Полша отмени посещение на израелски представители заради реституция от ВСВ

Според закон на Тръмп, страни, включително Полша, трябва да върнат еврейски активи