Световният еврейски конгрес изрази възмущение от ритуален бой на чучело на Юда Искариотски, което прилича на карикатура на ортодоксален евреин, съобщава БиБиСи.

Ритуалът на Разпети петък в Пручник, югоизточна Полша, е заснет и публикуван от полски новинарски сайт.

"Евреите са дълбоко обезпокоени от това ужасно възраждане на средновековния антисемитизъм, довело до невъобразимо насилие и страдание", се казва в изявление на конгреса.

В ритуала в Пручник, част от честванията на католическия Великден, деца се събират около чучелото и го бият с пръчки, докато възрастни го влачат по улиците.

В миналото католическата църква в Полша забранява подобни практики.

Миналата година между Израел и Полша избухна дипломатически конфликт и страната обтегна отношенията със САЩ и Израел заради законодателство за Холокоста. Горната камара на полския парламент прокара проектозакон, предвиждащ наказание за всеки, който твърди, че Полша има вина за извършения от нацистите Холокост по време на Втората световна война.

Външно министерство на Полша обяви малко по-късно, че новото законодателство за регулиране на речта за Холокоста има за цел "борба с всички форми на отричане и изопачаване на истината за Холокоста".

През февруари 2018 г. Бенямин Нетаняху нападна остро полския си колега Матеуш Моравиецки за изказването му, че евреи са били сред извършителите на Холокоста.

В края на юни, долната камара на полския парламент гласува поправка в закона. С изменението се декриминализира приписването на нацистки престъпления на поляците.

В средата на февруари тази година, Полша и Израел изглежда разрешиха дипломатическия сблъсък.

БиБиСи допълва, че според изследвания, хиляди поляци са сътрудничили на нацистите, но много други рискуват живота си, за да помогнат на евреите. Повече от три милиона полски евреи са убити по време на Втората световна война. Нацистка Германия е убила около шест милиона евреи в лагерите на смъртта в окупирана Полша и полета в бившия Съветски съюз.

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша заклеймиха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските лидери в Полша обявиха, че са обидени от изказването на Израел Кац